Félszáz aspiráns Hajdúszoboszlón

Egy bő hónap van a választásig
Egy bő hónap van a választásig - © Illusztráció: Matey István, archív
Hajdú-Bihar – Az országgyűlési képviselő választásra a március 5-i, hétfő 16 órás határidőig összesen 153 személy adta le az ajánlásait a választási irodában. Az aspiránsok az előző munkanapon, pénteken még „csak” 109-en voltak, ez alapján tehát elmondható, hogy a jelöltállítás finisében több mint negyvenen szálltak ringbe azért, hogy elnyerjék a legtöbb szavazatot, és bekerüljenek az Országgyűlésbe.

Noha az ország­gyűlési képviselők április 8-i választására a megye hat választókerületében 153-an jelentkeztek a megadott határidőig, akkor hat személyt már elutasított a választási iroda, és csak 18-at vett jogerősen nyilvántartásba.

Nem jogerősen nyilvántartásba vett aspiráns hétfőn este 31 volt, míg ugyanakkor a legtöbben még a bejelentettek sorát gyarapították. Ilyen státusszal ugyanis nem kevesebb, mint 98 személy rendelkezett ideiglenesen.

A konkrét – de természetesen még csak előzetes – adatokat elemezve, a jelentkezők kerületenkénti sorrendje hétfőn este a következő volt. 2-es választókerület, Debrecen – 16 jelölt-jelölt. 1-es választókerület, Debrecen – 17 jelölt-jelölt. 6-os választókerület, Hajdúböszörmény – 20 jelölt-jelölt. 3-as választókerület, Debrecen – 24 jelölt-jelölt. 4-es választókerület, Berettyóújfalu – 30 jelölt-jelölt. 5-ös választókerület, Hajdúszoboszló – 46 jelölt-jelölt.

Hajdú-Bihar megyében 433 ezer 886 választópolgár van, akik számára 466 szavazókört alakítanak ki. A Debrecenhez tartozó három választókerületben 222 ezer 215 választópolgár járulhat az urnákhoz, 204 szavazókörben. A 4-es választókerületben (melynek központja Berettyóújfalu) 92 szavazókörben voksolhat a 69 ezer 188 választópolgár. A hajdúszoboszlói központú 5. kerületben 71 ezer 178 választópolgár és 86 szavazókör van, míg a 6-os kerületben (székhelye: Hajdúböszörmény) a 71 ezer 305 választót 84 szavazókör fogadja április 8-án.

Hazánkban az adott szavazóhelyiségben szavazni 2018. április 8-án 6-tól 19 óráig lehet. A 199 képviselő közül 106-an egyéni választókerületben szereznek mandátumot, 93-an pedig országos listán jutnak be a Parlamentbe. Az országgyűlési képviselők választása egyfordulós, és sem érvényességi, sem eredményességi küszöb nincs.

VA


A kép illusztráció
Hajdú-Bihar - Csaknem 110 jelölt-jelölt adta le március 2-ig az ajánlásait a választási irodának Hajdú-Biharban. Vannak köztük már elutasítottak és jogerősen nyilvántartásba vettek is, ugyanakkor az is elmondható, hogy a túlnyomó többség pártszín(ek)ben indult, s csak néhányan méretik meg magukat fü...

Budapest - Hétfő délután négy órakor lejárt az ajánlásgyűjtési és jelöltállítási határidő az áprilisi országgyűlési választásra, az utolsó két órában több mint négyszáz jelölt adta le ajánlását a választási irodákban. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint az egyéni választókerületekben ...Hajdúböszörmény.
HAON.HU


hirdetés