Emlékezzünk a Nagy Háborúra!

Debrecen – A (Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Megyei Levéltár) Hajdúböszörményi Fióklevéltár 2018-ban is folytatja az elmúlt évek gyakorlatát. Továbbra is szervez iskolai osztályoknak, közösségeknek, a város lakosságának megemlékezésekhez, ünnepségekhez kapcsolódó rendezvényeket.

A közeljövőben egy, a debreceni Nemzeti Csokonai Színház művészeinek közreműködésével, a Magyar Utazó Kamaraszínházzal, a Szabadhajdú Nonprofit Kft. együttműködésével látható színdarab ősbemutatójára és az ehhez kapcsolódó kiállításra invitálják az intézmények pedagógusait, munkatársait, diákjait.

A bemutató alkalmából a Hajdúsági Múzeummal közösen kiállítást is rendeztek.

A színmű

Meghaltak ők, hogy éljen a haza – Emlékezzünk a Nagy Háborúra! Ebben első világháborús hajdúböszörményi katonák harctéri naplórészletein, (H. Varga Imre, Károlyi Gáspár, Bugyi Menyhért honvédek, Fraiter Tibor százados), irodalmi művek részletein át zenés betétekig, például Kálmán Imre Csárdáskirálynő operettje részletéig (amelyet 1916. november 3-án Budapesten mutattak be, s a darab a világháború alatt született, az évforduló és a világháborúhoz kapcsolódó történet igazolja, hogy miért fontos része ez az operett a darabnak) kerülnek feldolgozásra.

A színmű kifejezetten az alkalomra íródott és készült, s fontos szempont volt a művészi eszközök alkalmazásakor, hogy a fiatal korosztály számára is érthető, átélhető és megélhető legyen. A párbeszédek mellett zenei, korabeli kép- és filmbetétek teszik emlékezetessé a negyvenöt perces művet. A darabot a televízió is rögzíti.

A kiállítás a „Hajdúk a Nagy Háborúban” címmel a „Boldog békeidőktől” a háborús veszteségekig mutatja be a közönség számára az I. világháború – városunkhoz fókuszált és kapcsolt – történetét. A tárlaton böszörményi bakák képei, emléktárgyai, fegyverek, a korszakot idéző dokumentumok, harctéri naplók és harctéri fotók kerülnek bemutatásra.

A színdarab a 7. osztályosok, a 8. osztályosok és a középiskolások számára rendhagyó történelem­óraként is ismeretszerzési lehetőséget kínál.

HBNHajdúböszörmény.
HAON.HU


hirdetés