Borbás Marcsi Böszörményben sütött

A Tájházakban: balról Mirkóné Fehér Judit, Borbás Marcsi, Töviskes Sándorné, Róza Zelenka és dr. Nagy Imre
A Tájházakban: balról Mirkóné Fehér Judit, Borbás Marcsi, Töviskes Sándorné, Róza Zelenka és dr. Nagy Imre - © Fotó: magánarchívum
Hajdúböszörmény – Jó néhány hajdúsági receptet megkóstolt, és persze a készítésben is részt vett.

A Gasztroangyal nemrég Hajdúböszörménybe utazott, ahol egy csapat lelkes asszony és férfi – a Civilek a Lakóhelyért Egyesület tagjai – azon dolgozik, hogy felkutassák és újra divatossá tegyék a régi recepteket. Borbás Marcsi a Hajdúböszörményi Tájházak kézművesházába, csigacsináló programra toppant be. Itt az egyesület jó hangulatú kis csapatát Magyar Antalné Zsuzsika néni tanítgatta a hagyományos csigakészítésre. A sütőasszonyok – a hagyomány szerint – csőregével és pálinkával kínálták a vendéget is.

A kézművesház konyhájában a neves műsorvezető hagyományos orjalevest főzött, ezalatt a tájház kemencéjénél böszörményi lakodalmi béles készült. Bemutatták ezen hagyományos ünnepi sütemény elkészítésének teljes, nagy kézügyességet igénylő folyamatát.

Ízlett a slambuc

Az ebédszünetben a tájház udvarán bográcsban készült hagyományos, a böszörményi ízvilágnak megfelelő gulyáslevest és slambucot fogyaszthattak a stáb tagjai. Marcsinak nagyon ízlett a lepirított slambuc – tudtuk meg dr. Nagy Imre egyesületi elnöktől. A felvételt hamarosan (várhatóan december 1-jétől) bemutatják a Duna Televízióban.

BB


Hajdúszovát - Torták és aprósütemények között válogathattak az ínyencek a hétvégén. Nincs is finomabb a nagyi süteményénél – mondogatják gyakorta a fiatalok. Ez bizony Hajdúszováton sincs másként. Ám ott egy egyesület sokat tesz azért, hogy a fiatalok akár saját maguk is elkészíthessék azokat a f...

Babona ide vagy oda, legyen lúdlakoma!
Debrecen - A hús tulajdonképpen a hízott libamáj előállításának mellékterméke, de ínycsiklandó fogás készíthető belőle. „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik” – tartja a mondás, s ha hiszünk a rigmusnak, akkor bizony lúdkomának kell az asztalra kerülnie november 11-én. Ez a kará...Hajdúböszörmény.
HAON.HU


hirdetés