Bemutatja a korabeli életformát is a hajdúház

Bemutatja a korabeli életformát is a hajdúház
© Fotó: Magánarchívum
Hajdúszoboszló – A Czeglédy-féle hajdúház működtetője, Vaskó Istvánné Bori kapta az Év Tájházvezetője címet.

A Magyarországi Tájházak Szövetsége a nemrégiben Szentendrén tartott közgyűlésén nyújtották át az elismerést a gazdasszonynak. Vaskóék fiatal, háromgyermekes házaspárként 1990-ben vásárolták meg az ingatlant. Eltökélték, hogy rendbe hozzák, s megmentik az utókornak az immár 150 éves lakóházat. Sok-sok küzdelem árán tervüket siker koronázta. Az épület műemlék, s a rengeteg munkának, a múzeum, illetve a helyi városszépítő egyesület folyamatos támogató tevékenységének is köszönhetően korabeli berendezéssel, szép állapotban őrzi a múltat. A házról röviden tudni kell, hogy építtetői, a Czeglédyek vezető szerepet játszottak a hajdúváros életében. Közülük került ki az utolsó főkapitány is, aki a Hajdúkerület megszűnését követően az első polgármester lett.

Fotó: Magánarchívum

Önellátásra rendezkedve

A Gazdaház nem pusztán látogatóház, időről időre megtelik élettel! A ház asszonya ugyanis eltökélte, hogy nem csak a ház és berendezési tárgyainak megmutatásával – mely eszközök közül jó néhány kézbe is vehető –, hanem tevékenyen megismerteti a hozzá betérő kicsiket és nagyokat a múlt, az alföldi, hajdúsági életmód nehéz, de alkotó, illetve önellátásra berendezkedett háztáji munkáival. Az évtizedek során óvodások és általános iskolások csoportjai, családok, civil közösségek, s ide látogató vendégek sokasága kereste fel a Vasvári Pál utcai házat.

Fotó: Magánarchívum

A portán kézműves műhelyet is kialakítottak, jó időben a kertben zajlik a gyakorlati bemutató. Tizenhat tematikát ölelnek fel a foglalkozások. Sokan rácsodálkoznak a csirkekeltetésre, ámulnak-bámulnak a szappanfőzéskor, vagy épp érdeklődve figyelik, mit kell tenni ahhoz, hogy megsavanyodjon a káposzta. Megismerkedhetnek tartósítási – aszalási, lekvárfőzési – hagyományos módokkal, kenyérsütéssel, kolbásztöltéssel, tésztakészítéssel. Ezen kívül sár- és agyag-feldolgozási foglalkozások is előfordulnak. A házhoz egy gyógynövénykertecske tartozik. Összesen 50 féle gyógynövény él itt. A látogatható területen fajtánként néhány tövet gondoznak, hatás szerint csoportosítva. A gazdasszony sokoldalúságához tartozik, hogy fitoterapeuta, ismerője a „fűben-fában orvosság”-oknak. Benn pedig, Köpöly, nadály, frászkarika elnevezéssel, a népi gyógyítás hajdani eszközei, módozatai ugyancsak megismerhetők.

– Tibai Irma –Hajdúböszörmény.
HAON.HU


hirdetés