„A hajdúk városának ünnepe”

A „Hajdúböszörmény Város Díszpolgára” címet Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke vehette át
A „Hajdúböszörmény Város Díszpolgára” címet Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke vehette át - © Fotó: Matey István
Hajdúböszörmény – A várossá válás 409. évfordulóját ünneplik idén Hajdúböszörményben szeptember 12. és 16. között. A jeles alkalomnak köszönhetően a csütörtökön ünnepi képviselőtestületi ülést tartottak a Bocskai téri Református Templomban, ahol Kiss Attila polgármester átadta a város díszokleveleit és kitüntetéseit is.

1609. szeptember 13. sorsdöntő volt a város életében, hiszen Báthori Gábor, erdélyi fejedelem a hajdúkat ekkor telepítette Hajdúböszörménybe – kezdte a történelmi múltra visszatekintő beszédét Kiss Attila. A telepítésnek nagy hatása volt a városra, hiszen évekkel és évszázadokkal később egy nagyon erős közösségi tudat alakulhatott ki, valamint olyan településszerkezeti fejlődés ment végbe, amire még a NASA szakemberei is kíváncsiak voltak, egyes amerikai lapok szerint – tette hozzá a polgármester.

bo (2)Fotó: Matey István

– A föld, mint kincs örök. Az ország negyedik legnagyobb települése a miénk. Sokan nem tudják, hogy van olyan megye az országban, ahol kevesebb őstermelő-igazolványt adtak ki, mint városunkban.

Minden értékünk a föld, így volt régen és így lesz a jövőben is.”

Történelmi településünk annyit tehet, hogy hallatja a hangját és olyan értékeket ad, amelyekre a hagyományos európai kultúra is büszke lehet. A városi tudat és ragaszkodás fenntartása érdekében évről évre minden szeptemberben összegyűlünk, és értékeljük a mögöttünk hagyott időszakot és díjazzuk közösségünk legkiválóbb tagjait – mondta a polgármester.

bo (1)Fotó: Matey István

Az ünnepségen „Hajdúböszörmény Város Díszpolgára” címet vehetett át Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke.

d3Fotó: Matey István

A város napjához kapcsolódó egyhetes programsorozat keretében a településre látogatók történelmi konferencián és könyvbemutatón is részt vehetnek, valamint a hétvégén a kemencés- és egészségnap mellett koncertek színesítik majd az ünnepet.

GYT


A kitüntetések

Elsőként a „Hajdúböszörmény Város Díszpolgára” címet vehette át Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke.

A város önkormányzata „Hajdúböszörményért” díjat adományozott dr. Riad Naboulsinak, a Kőröstej Kft. tulajdonosának. Dobó Sándor-díjat kapott Dánielné Andorkó Zsuzsanna gyógypedagógus, illetve a Dr. Molnár István-díjat Bodnár Margit pedagógus vehette át.

Idén a Háda Sándor-díjat Bereczki Gábor edző, a Dr. Kövér Sándor-díjat pedig dr. Deseő Emilné bőrgyógyász szakorvos kapta.

A Sillye Gábor- díjjal Szabó Sándor vállalkozót ismerték el.

A város „Jó tanuló – jó sportoló” díját általános iskolai kategóriában Nagy Daniella, a Baltazár Dezső Református általános iskola tanulója, míg középiskolások közül Poczetnyik Luca Laura, a Hajdóböszörményi Bocskai István Gimnázium tanulója vehette át. A „Hajdúböszörmény ifjú művésze” díjat pedig Bencze Máté zenész kapta.Hajdúböszörmény.
HAON.HU


hirdetés