Hajdúbagosi polgármesteri hivatal: “Koldustól ne kérjenek”

Hajdúbagos nagycsaládosainak tavaly is pénzbe került az “ingyen” tankönyv, és tudomásuk szerint az idén is fizetniük kell ezekért az iskolaszerekért.

Úgy tudják, az idén könnyebb lesz a helyzetük, mert a könyv árának csak egy részét kérik tőlük. Ugyanakkor nem értik, miként lehet az, hogy a környező településeken megkapják a jogosultak a tankönyv támogatást. Továbbá, ha érdeklődnek a hajdúbagosi polgármesteri hivatalban, akkor miért azt a választ kapják, hogy “koldustól ne kérjenek”. Eképpen foglalta össze a nagycsaládosok iskolakezdési problémájának egyikét Molnár Andrásné.

Kaptak az államtól

A költségvetési törvényben meghatározottak szerint a 2005/2006-os tanévben minden tanulóra 2 ezer 400 forint tankönyv-támogatás jár, s ezen felül a hátrányos helyzetű 1-4. osztályos diákoknak az említett összeg 150 százaléka, míg az 5-8. osztályosoknak 300 százaléka – tudtuk meg Jenei Attila jegyzőtől.

Pénzbeli segítséget tavaly is kaptak a hátrányos helyzetűek. Erre a célra az önkormányzat az államtól kapott és kap pénzt, amit már csak azért sem használhat másra, mert azzal az összeggel el kell számolnia. A tankönyvcsomagok ára legtöbbször meghaladja az egy főre jutó támogatás összegét, ezért a szülőknek kell kifizetni a fennmaradó részt, s ezt sajnos az önkormányzat önerőből nem tudja vállalni.

R. E.