Helyi közélet

2015.07.23. 16:03

Citerától zengett a tábor Bárándon

Báránd - Legfontosabb céljuk a folklórértékek megmutatása, megóvása, ápolása, átadása.

Báránd - Legfontosabb céljuk a folklórértékek megmutatása, megóvása, ápolása, átadása.A héten még tart a IX. Alföldi Citerás Népzenei Tábor, ami a Bárándi Citerás Egyesület és az NKA támogatásával valósul meg. Ide várták azokat, akik érdeklődnek az alföldi zenei élet és a citerajáték iránt, nem restek ezeket a csodákat a hétköznapi élet részeként számon tartani. A résztvevőknek lehetősége van hangszeres és énekes tanulásra, elismert, sokszorosan díjazott és tanításban jártas oktatóktól, mint például Széles András (a tábor szakmai vezetője), Nauer-Agárdi Éva, Balázs Lilla Enikő, Berde Sarolta és Tóthné Bene Judit. Idén továbbképzés keretében Galánfi András, Bencze Lászlóné dr. Mező Judit, Gyönyörű Zsigmond és dr. Jóób Árpád vendégeskedett a táborban Bárándon, az általános iskolában.

– Tevékenységünk eddigi ideje alatt az amatőr népzenei mozgalom legmagasabb díjait érdemeltük ki. Az együttesünk szakmai munkáját a Magyar Kórusok és Zenekarok Országos Szövetségének (KÓTA) Aranypáva díjának és a Vass Lajos Szövetség Vass Lajos Nagydíjának odaítélésével két alakalommal magasan elismerte. 2010-ben az együttes megkapta az Oktatási és Kulturális Minisztérium Miniszteri Elismerő Oklevelét, 2012-ben Hajdú-Bihar Megye Príma Primissima Díját, ami elismerés és egy sajátos felkérés, megbízatás számunkra arra, hogy az elkövetkezendő években, évtizedekben a magyar kultúra odaadó szolgájaként tegyük és végezzük munkánkat. 2006-ban megjelent CD-nk, melyen hagyományos citerajáték, a sárrét régi betyárvilágának hangjai, a tágabb bihari táj és a Hortobágy jellegzetes dalai hallhatóak – mondta Berde Sándor, a Bárándi Citeraegyüttes vezetője.

Nemzeti folklórörökségünk mély gyökerekből táplálkozik, a nép életének mélységes kútjából fakad – derült ki a táborban, amikor esténként együtt zenélésre és közös daltanulásra gyűltek össze a résztvevők. Ott hangzott el Bencze Lászlóné dr. Mező Judit szájából, hogy énekelni és hangszeren játszani egészséges, közösségben tenni pedig még inkább!

HBN-BB


Hol találkozhatunk a Bárándi Citeraegyüttessel?

Az együttes rendszeres szereplője a helyi, környékbeli, megyei, regionális és országos rendezvényeknek, népzenei találkozóknak, az igen magas színvonalat megkívánó meghívásos bemutatóknak (a Hortobágy pásztorünnepei, a Néprajzi Múzeum, a Nyíregyházi Főiskola, nagyváradi Körösvidéki Múzeum, a Magyar Rádió, a Nemzeti Színház, stb.).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában