Hajdúböszörményben száz házat veszélyeztet a belvíz

Hajdúböszörményben nem az ár-, hanem a belvíz fenyegeti az ingatlanokat. A pincéket már elöntötte a víz, egy méter, vagy annál is magasabb a vízszint, ez a házak alapját veszélyezteti.

Az önkormányzat ezért úgy döntött, a 35-ös főút városi szakasza mellett lévő, úgynevezett kubikgödör vizét a város határában folyó csatornába, a Brassó érbe szivattyúzza. Ettől azt remélik, csökken a talajvíz szintje a városban.

Kiss Attila, Hajdúböszörmény polgármestere a kubikgödörnél tartott sajtótájékoztatón csütörtökön elmondta: a városban májusban az országos átlagot meghaladó, 200 milliméter eső esett, ezért elrendelte a belvízvédelmi készültséget. A polgármester a Független Hírügynökségnek elmondta: semmiképp nem akarja az ő problémájukat az árvíz sújtotta települések elé helyezni, hiszen ott emberéletek, ingatlanok vannak veszélyben, de szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy nagy a baj ott is, ahol a belvíz pusztít.

A 32 ezer lelkes városban négy éve is komoly gondokat okozott a belvíz, akkor több száz lakásban keletkeztek maradandó károk. Jelenleg legalább egy méter magasan áll a víz a pincékben, s naponta 5-10 centivel emelkedik a szintje. A polgármester ezért mind a 11 500 ingatlan tulajdonosához írásban juttatja el felhívását, hogy saját házuk előtt takarítsák ki az árkokat, átereszeket, hogy a víznek szabad utat engedjenek. A város négy közhasznú brigádja járja az utcákat, takarítják a csatornákat, és segítenek a lakóknak is. Az önkormányzat pedig Kun Béla vízügyi mérnök tanácsára megkezdte a víz átszivattyúzását a 35-ös út mentén mintegy négy hektáron elterülő kubikgödörből egy zárt csatornába, amelyen keresztül elvezeti a Brassó érhez. Ettől azt remélik, csökken, de legalábbis nem nő a belvíz szintje. A gödröt, amely annak idején a vályoghoz biztosította az alapanyagot, folyamatosan töltik fel, ide hordják az építkezésekről kitermelt földet.

Megkezdték a felméréseket, úgy tűnik, száznál több ház van veszélyben. Eddig még nem volt szükség homokzsákokra, de már fontolgatják, hogy ahol nincs lefolyása a víznek, ott ezzel védik meg a portákat.

Kritikus a helyzet a szántóföldeken is, a város határában becslések szerint legalább száz hektár termőföld áll víz alatt. Kiss Attila polgármester azt is elmondta: amikor az autópályát építették, az M35-ös és az M3-as autópálya csatlakozásánál, a város határában dűlőutakat, vízelvezető árkokat, csatornákat vágtak át, feltételezik, hogy ez is akadálya lehet annak, hogy a víz elfolyjon a városból illetve a földekről. Ennek tisztázását kezdeményezi az illetékes hatóságnál.