Hajdú-Biharban is rekordot dönthet a Tisza!

Akt.:
Hajdú-Biharban is rekordot dönthet a Tisza!
A tiszacsegei üdülőövezet már víz alatt van, csak csónakkal lehet bemenni.

Teljesen víz alatt áll a mintegy 200 házat magában foglaló tiszacsegei üdülőövezet; a településnél hétfő délben 792 centiméteren állt a Tisza.

– A folyón négy hullámban érkezik az ár, a Felső-Tiszáról, a Bodrogról, a Hernádról és a Sajóról. A tetőzés pénteken vagy szombaton várható, akkor a becslések szerint a vízszint felülmúlja majd a 2000-es 857 centimétert – mondta el a Naplónak a helyszínen Sándor Attila, a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szakaszvédelmi vezetője. Közlése szerint a gátak a folyó teljes hajdú-bihari szakaszán elég magas és erősek, így inkább a buzgárokra és a csorgásokra kell majd jól reagálniuk.

Ezekben a napokban tízezer zsákot töltenek meg homokkal, ami a szakember véleménye alapján “megnyugtató mennyiség”. A feladatra a tiszacsegei önkormányzattól 30 közmunkást kaptak, akik becsülettel teljesítenek. A zsákokkal a folyó csegei, újszentmargitai és egyeki szakaszán erősítik a töltést. Már rendeltek újabb zsákokat, homok rendelkezére áll, és amennyiben szükséges, a másik két településről újabb közmunkásokkal erősítenek.

 

HBN–RaL

Árvízhelyzet Hajdú-Biharban is – árhullám éri el Tiszacsegét