Hajdú-Biharban is elkezdődik a motoros szezon: szombaton érdemes lesz kitolni a gépet

Hajdú-Biharban is elkezdődik a motoros szezon: szombaton érdemes lesz kitolni a gépet
© Fotó: Matey István
Debrecen – Újra belejöhetnek a motorozásba szombaton azok, akik télen pihentetik a vasparipát.

Azok a motorosok, akik téli hónapokban nem használják a gépet, kijönnek a gyakorlatból. A biztonságos közlekedés érdekében ilyenkor, a szezon elején nem árt újra begyakorolni például a kanyarodást, a fékezést, a csoportban haladást, átismételni a kresz-szabályokat, szakemberrel átnézetni a motort. Suba István rendőrszázados, a Hajdú-Bihar Megyei Balesetmeglőzési Bizottság titkára ezzel indokolta egy csütörtöki sajtótájékoztatón azt, hogy miért tartanak szombaton vezetéstechnikai felkészítőt a Bartók Béla út végén lévő tanpályán és műszaki állomáson. A hétvégi ingyenes rendezvényre a rendőrség motorszimulátort és kresz-teszteket visz – közölte Suba István.

Műszaki ellenőrzés

Dr. Molnár Péter, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal, Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztályának vezetője elmondta: a délelőtt kilenc órától délig tartó rendezvényre elsősorban motorosokat várnak, de bárki, akár autósok, biciklisek is mehetnek. A járműveket ezen a napon ingyenesen lehet átvizsgáltatni. (A motorok vizsgáztatása pénzbe kerül.) A rendezvény keretében a szakemberek kérdésekre is válaszolnak. Így például meg lehet tudni, milyen a legális tuning, vagy miként használhatóak a xenonlámpák – tette hozzá Dr. Molnár Péter.

Előre kell engedni

– A rendezvényen még azok is tanulhatnak új dolgokat, például a csoportban motorozás szabályait, akik már hosszú évek óta motoroznak – jelentette ki Pongor Zsolt a Hajdú-Bihari Motorosok Egyesületének alelnöke.


ms21

Fotó: Matey István


Agárdi Ferenc, a Magyar Autóklub megyei elnöke, valamint a Közlekedés Biztonságáért Alapítvány kuratóriumi tagja ezt azzal egészítette ki, hogy a kresz szabályok szerint a piros jelzőlámpánál sorba álló autók között a motorosok előre mehetnek. Az autósoknak ehhez helyet kell biztosítani.

Motorozási lehetőségek

Azoknak akik a szombati rendezvényen nem tudnak részt venni, április 2-án és 9-én a Főnix Csarnok parkolójában tartanak hasonló motoros vezetéstechnikai felkészítőket. Ezen kívül három ingyenes motoros túrán is lehet gyakorolni a csoportos motorozást. Április 16-án a romániai Nagybányára, 24-én Nyíregyháza Sóstóra lehet majd kirándulni. Május 14-én a frissen újraaszfaltozott Hungaroringre szerveznek túrát motoros szervezetek.

Motoros balesetek

A rendőrség statisztikája szerint tavaly 5 motoros vesztette életét Hajdú-Bihar megye közútjain. Négyszer a motorkerékpár vezetője okozta a balesetet, egy esetben pedig részese volt a balesetnek az elhunyt motoros. A legtöbbször a sebesség nem megfelelő megválasztása és az elsőbbség meg nem adása miatt éri őket sérülés.

HBN-OCs
hirdetés