Hajdú-Biharban is csak lesik az aratásra való időt

Hajdú-Biharban is csak lesik az aratásra való időt
© Illusztráció: Derencsényi István, archív
Hajdú-Bihar – Eddig nagyon kellett a csapadék, de a gazdák szerint egyelőre elég lenne a jóból.

A kapásoknak és a kertészeti kultúráknak valóságos áldás volt az elmúlt napok csapadékos időjárása, a kalászosokra azonban egyelőre nem kellene több eső – ebben egyetértés mutatkozott a Napló által megkérdezett agrárvállalkozók között.

Két eső közt…

„Még van egy-két hete az aratásnak, bár a környékünkön tudok olyan tábláról, ahonnan (úgymond két eső közt) az őszi árpát már betakarították. Idén valósággal ki kell lesni, hogy mikor lehet aratni” – utalt az időjárás medárdi jellegére Örvendi László, a Magosz megyei elnöke, aki Hajdúszoboszlón maga is gazdálkodik. Mint mondta, kicsit tart a minőségromlástól, egyébiránt pedig búzából jó közepes termést remél.

Öntöznek is

– Nálunk olyan rengeteg (40-50 milliméternyi) eső nem esett, mint a megye más részein, ezért például a gyümölcsösökben folyamatosan öntözünk. Ez azért kell, mert ha száraz a talaj, akkor szétszakadhat a gyümölcs a hirtelen érkező vízbőségtől – mondta Bódi László, a hajdúnánási Tedej Zrt. vezérigazgatója.

Védekezni kell

Kellett a csapadék, de egyelőre elég lenne belőle – véli Forgács Barna. Az Agrárgazdaság Kft. ügyvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a magas páratartalom és hőmérséklet (főleg ott, ahol a vihar megdöntötte a kalászt) kedvez a kórokozóknak, ezért indokolt a két- vagy akár háromszori védekezés is.

HBN-PA