Hajdú-Bihar megyében 10 %-al csökkent a balesetek száma

Kedvezően alakult a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén a tavalyi év hasonló időszakához viszonyítva a személyi sérüléssel járó balesetek száma. Megyénk közútjain harminchattal kevesebb baleset történt.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság a pozitív eredmények mellett is fontosnak tartja minden olyan kezdeményezés támogatását, amely segít a balesetek megelőzésében. Az országban elsőként Debrecenben készült el a legelső Living Road csúszásgátló útburkolati rendszer. Ez a rendszer fontos szerepet játszik az időben való észlelésben, valamint a csúszós, vizes közúton segít a rácsúszásos, illetve gázolásos balesetek elkerülésben. A csúszásgátló rendszer felületi érdességének köszönhetően, közel a felére csökkenti a féktávolságot vészfékezés esetén. Felületi érdességének és színskálájának köszönhetően, 70%-kal jobban észlelhető.

Az útburkolatot Debrecenben a Csapó – Pacsirta utca kereszteződésében lévő gyalogosátkelő elé telepítették, ahol az elmúlt két évben (2009, 2008) összesen 13 baleset történt. A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya vállalta, hogy következő négy hónapban figyelemmel kíséri, hogy a telepített útburkolat hogyan befolyásolja a balesetek számát.

Amennyiben a rendszer beváltja a hozzáfűzött reményeket, úgy Debrecenben várhatóan más kereszteződéseknél is lesz hasonló útburkolat.