Helyi közélet

2014.12.15. 07:41

Több szempontból vizsgálnak

Hajdú-Bihar - A rehabilitálhatók kötelesek együttműködni munkahelykeresésben, képzési programban.

Hajdú-Bihar - A rehabilitálhatók kötelesek együttműködni munkahelykeresésben, képzési programban.

A megyében az elmúlt 10 évben 28 ezer 261 úgynevezett soros szakértői felülvizsgálat történt meg a korábban rokkantsági nyugdíjban, rendszeres szociális járadékban, valamint átmeneti járadékban részesülő ügyfelek körében.

Ez az ügymenet

A jogszabály módosulás nyomán 2012 óta végeznek új típusú komplex felülvizsgálatokat. Ilyen esetekben a rehabilitálhatóságot négyfős bizottság mérlegeli. Az előadó orvosszakértő személyes vizsgálatot végez és előkészíti a szakvéleményt. Jelen van egy foglalkozási és egy szociális rehabilitációs szakértő, valamint még egy orvosszakértő, aki a bizottság elnöke. A komplex véleményben tehát több szempont érvényesül, így közös döntés határozza meg, hogy az érintett személy mely minősítési kategóriába tartozik. A komplex vizsgálaton rehabilitálhatónak, illetve rehabilitációra nem javasoltnak ítélheti a vizsgáltakat a szakmai grémium. Ha valaki utóbbiról kap igazolást, akkor rokkantsági ellátásra számíthat. Az előbbi kategóriába tartozók rehabilitációs ellátásra jogosultak, valamint kötelesek együttműködni a hatósággal a munkahelykeresésben, az ajánlott képzési vagy munkaerő-piaci programban.

Több ezer ember

A rokkantsági ellátásban részesülő személyek soron következő felülvizsgálatának időpontját személyre szabottan határozza meg a bizottság orvos szakértője a betegség jellemző kórlefolyása, és a várható prognózis figyelembe vételével. A rehabilitációs ellátási forma pedig határozott időre állapítható meg – tájékoztatták lapunkat az NRSZH illetékesei.

Az ellátási rendszerbe újonnan belépő megváltozott munkaképességű személyek igénye alapján országosan 26 ezer 459 komplex minősítést végeztek, míg megyénkben 2 ezer 96-ot az év első kilenc hónapjában.

HBN–HABE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában