Debreceni orvostanhallgató a 100. hajdú-bihari tartalékos katona

Akt.:
Debreceni orvostanhallgató a 100. hajdú-bihari tartalékos katona
© Fotó: Várkonyi Zsolt
Debrecen – Már száz fölött a területvédelmi tartalékosok száma a megyében.

Ünnepélyes keretek között újabb 20 önkéntes területvédelmi tartalékos írta alá a szerződését a Magyar Honvédséggel kedden, a Nagysándor József Laktanyában. Az idei évben létrejött területvédelmi tartalékos századok tagjai a felkészítések alkalmával olyan kiképzést kapnak, amely honvédelmi vagy katasztrófavédelmi helyzetnél a helyi lakosság védelmét segíti. A tartalékosok felkészítése és az alkalmazása évi 20 napban történik, alapvetően a lakóhelyükhöz tartozó járásban, esetleg másutt a megyén belül. Az önkéntesek szerződéskötési díjra, rendelkezésre állási díjra továbbá alapilletményre, laktanyai elhelyezésre, térítésmentes élelmezési és ruházati ellátásra, továbbá utazási költségtérítésre jogosultak.

ta23

Fotó: Várkonyi Zsolt

Tartalékos őrmesterként éppen a századik szerződőként köszönthették Szakál Pétert, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karának hallgatóját. – Alapvetően számos közös vonás van az orvoslás és a katonaság között, emiatt is jelentkeztem. Májusban a egyetem karrierbörzéjén hallottunk erről a lehetőségről, és jobban megismerve a felhívást úgy vélem, összeegyeztethető az egyetemi tanulmányaimmal.

A területvédelmi tartalékosok a tervek szerint első alkalommal szeptember 27. és október 3. között vesznek részt kiképzésen, ahol a felkészítés mellett megkapják a szolgálat ellátásához szükséges felszereléseiket. A toborzás folyamatos, jelentkezni a megyei toborzó ügyfélszolgálatokon, a kormányablakokban, illetve interneten keresztül lehetséges.

HBN-MSZ