Haiti: vádemelés a gyerekeket kicsempészők ellen

Vádat fognak emelni az ellen a tíz amerikai állampolgár ellen, akik a haiti hatóságok szerint 33 gyereket próbáltak a földrengés sújtott országból kicsempészni.

Az amerikaiakat, akik egy jótékonysági, gyerekmentő csoport tagjainak mondják magukat, kiskorúak elrablása és kereskedelme miatt fogják felelősségre vonni Port-au-Prince ügyésze szerint.

A haiti rendőrség helyi idő szerint a múlt pénteken este fogta el 10 amerikai állampolgárt. Az öt nő és öt férfi mindegyikénél amerikai útlevél volt. Két helyi kísérővel megpróbáltak átjutni a gyerekekkel, aki egy buszban voltak, a szomszédos Dominikai Köztársaságba. A főváros hatóságai szerint a gyerekcsempészési ügybe egy haiti és egy amerikai lelkipásztor is belekeveredett.

Az ország szociális miniszter szerint az amerikaiaknak sem hivatalos dokumentumuk, sem felhatalmazásuk nem volt arra, hogy magukkal vigyék a gyerekeket, akik az ország különböző részeiből származnak, a legfiatalabb kéthónapos, a legidősebb 14 éves. Az egyik őrizetbe vett amerikai hozzátartozója ugyanakkor azt állítja: szó sincs arról, hogy gyerekeket raboltak volna el, mindössze arról, hogy a Dominikai Köztársaságban kialakított menedékhelyre akarták vinni a nélkülöző kicsiket.

Az őrizetbe vettek egy segélyszervezet munkatársai, akiknek célja, hogy 100 gyereket helyezzenek el biztonságban, a szomszédos országban. Ennek érdekében még egy 45 szobás hotelt is kibéreltek a Dominikai Köztársaságban. A hozzátartozó szerint félreértésről van szó.

Mazar Fortil ügyész hétfőn azt mondta az amerikaiak enyhébb vádakkal néznek szemben, mintha bűnös összeesküvéssel vádolnák őket. Az AFP kérdésére, hogy átszállíthatják-e őket az Egyesült Államokba, hogy ott folytassák le a pert ellenük, az ügyész azt mondta, hogy erre túl korai válaszolni.