Helyi közélet

2017.07.28. 08:14

Videó: Egy debreceni idősek otthonában élőket rabolt ki két férfi

Debrecen - A rablásokkal meggyanúsított páros már előzetes letartóztatásban van.

Debrecen - A rablásokkal meggyanúsított páros már előzetes letartóztatásban van.

Kétszer is idős emberekre tört és kirabolta őket idén májusban egy debreceni nyugdíjasotthonban az a páros, mely tagjait ezen a héten elfogta a rendőrség. B. László (37) és R. József (38) terhére rónak egy áprilisi utcai támadást is, mely során leütötték egy 74 éves asszonyt az Ibolya és a Libakert utcák sarkán. A Belügyminisztérium Bűnügyi Statisztikai Rendszere szerint Hajdú-Biharban idén eddig 16 rablás történt. Tavaly 57-et követtek el, s 16 esetben volt a sértett hatvan évesnél idősebb.

Besurranással kezdődhetett minden

Arra ébredt egy 94 éves asszony az éjszaka közepén, hogy a lakásában valaki zseblámpával kutat. Rákiáltott, mire a rabló odaugrott hozzá, párnát szorított a fejére, lehúzta az ujjairól a gyűrűit és a társával együtt elmenekült valamennyi készpénzzel, valamint egy telefonnal. Illés Zoltán alezredes, a Debreceni Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának vezetője a május 8-án éjszaka történt bűncselekmény kapcsán úgy folytatta, hogy a tettesek három hét múlva visszatértek a Thomas Mann utcai idősotthonba, ahol a főkaput nyitva találták, a folyosón pedig berúgták azt az ajtót, ami egy házaspár lakásába nyílott. – A nyolcvanas éveikben járó öregek aludtak, amikor B. László és R. József rájuk térdelt. Ököllel arcon ütötték őket az értékeiket követelve. A tettesek a lakást átkutatva egy laptoppal távoztak az erkélyen keresztül – mondta a Naplónak a kapitányságvezető-helyettes.

A 120, illetve 60 ezer forint kárral járó rablások előzménye volt egy, a gyanúsítottakhoz köthető lopás, amikor is besurranók jártak az öregotthonban.

A két férfi (hajdúhadházi és polgári lakosok, de már egy ideje Debrecenben éltek) volt már büntetve korábban, egyiküket a debreceni rendőrök jól ismerték biciklilopások miatt. A párost a héten elkapták, és a Debreceni Járásbíróság azóta előzetes letartóztatásba is helyezte őket. Többszörös visszaesőként, korábbi erőszakos bűncselekmények elkövetőjeként mindketten súlyos szabadságvesztésre számíthatnak.

Érezhetően kevesebb

A Belügyminisztérium Bűnügyi Statisztikai Rendszerének adataiból az látszik, hogy a legtöbb rablást hosszú-hosszú ideje Borsod és Pest megyékben követik el, tavaly 90 feletti volt ez a szám. Utánuk következik Hajdú-Bihar, majd Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok, Bács-Kiskun és Csongrád. Ezekben a megyékben 2016-ban ötven körüli ügyben kezdődött büntetőeljárás (Szabolcs akkor jobb évet futott 34 rablással).

Ennél lényegesebb, hogy országos és helyi szinten is látványosan javult a helyzet: míg 2012-ben összesen 1446, helyben pedig 118 rablásban indult nyomozás, addig idén ez a két szám 468 és 16 (július 27-i, tehát friss adat). Azt is tudhatjuk, hogy míg 2012 óta országosan 4413 ilyen ügyben kezdtek eljárást, addig ebből 412 volt hajdú-bihari.

HBN-RaL


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában