Hagyományos izlandi ételeket tessék – Björk is imádja

Hagyományos izlandi ételeket tessék – Björk is imádja
Nem mindennapi menüsor várja az izlandi főváros egyik éttermébe betérőket. A 27 éves séf ugyanis hagyományos viking ételeket kínál az ínyencségre vágyóknak.

Az AFP szerdai tudósítása szerint a reykjavíki étteremben senki sem kéri a panaszkönyvet azért, mert a megrendelt cápahúsos menü rohadt. Mert annak pontosan olyannak kell lennie.

Az izlandi hagyományok szerint ugyanis a hakarl nevű ételhez a cápahúst két hónapig a kavicsos föveny alá kell elásni, rohasztani, majd pedig további hetekig fellógatni és szárítani. Ezt az “illatos” fogást pedig hermetikusan lezárt edényben tálalják a vendégeknek, “nehogy elillanjon az aromája.”Az ízről azt írja az AFP, hogy ammónia és kéksajt közt mozog. És ajánlatos az egészet krumpliból készült vodkával leöblíteni- a méregerős ital fertőtlenít és érzéstelenít is.

De más furcsaságok is szerepelnek a menün: például bálna, rénszarvas, ló és kos heréje izlandiasan elkészítve, vagy például birkafej egészben.

 A tulajdonos azt mondja: a hagyományos izlandi ételeket készíti, azokat a fogásokat, amelyeket szülei és nagyszülei ettek. Eythor Halldorsson azt is elárulta, hogy a világhírű izlandi popdíva, Björk is előszeretettel vendégeskedik nála, amikor Reykjavíkban van.

– Független Hírügynökség –