Hagyományos és kifinomult egyszerre: laktató ízbombák húsvétra

Akt.:
Hagyományos és kifinomult egyszerre: laktató ízbombák húsvétra
© Fotók: mindmegette.hu
Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Te milyen desszerttel kínálod a rokonokat, barátokat húsvét táján?

Előveszel néhány jól bevált tradicionális receptet vagy évről évre újdonságokkal leped meg vendégeid? Az alábbiakban a Food Network tévécsatorna két sztárséfjének két-két süteményfotóját találod. Válaszd ki, hogy te melyik két finomságot kóstolnád meg vagy készítenéd el az ünnepre – mi pedig eláruljuk, hogy a két séfhölgy közül ez alapján melyikük jelleme áll közelebb hozzád. Ree Ree azért kapta a „vadnyugati nő” becenevet, mert otthagyva Los Angeles-i karrierjét 1996-ban, férjhez ment egy oklahomai farmerhez, elköltözz vidékre, és ott neveli négy gyermekét. Ételei általában nagyobb mennyiségben készülnek és igen laktatóak, hogy a sok éhes szájat jóllakassa. Fogásai igazi ízbombák: ha sósak, akkor fűszeresek és zaftosak; ha édesek, akkor minden földi jóban gazdagok. Ree akkor lett igazán híres, amikor a farmra költözés után elkezdte blogját, amelyben nemcsak recepteket osztott meg, hanem beszámolt arról, hogy milyen egy farmer feleségének lenni, hogyan kezeli a konfliktusokat a gyerekeivel, milyen a társasági élet a “világ végén”.

Annát a kifinomultság és az áradó kedvesség jellemzi. Ez nem csak magatartásában, de süteményeiben is megmutatkozik. Desszertjeit az ízek páratlan kombinációja hatja át, ránézésre egyszerűek, de valójában szinte műgonddal, remek gasztronómiai érzékkel készültek. Anna a Szlovákiából a Tengerentúlra kivándorló nagymamájától leste el az első konyhai technikákat, manapság is gyakran süt kelet-európai eredetű, tradicionális édességeket. A kedvtelésből végül karrier lett: kulináris művészetet tanult, majd a 90-es évek közepén a kanadai Ontario államban kapott munkát séfként.

HBN


Recept: Csokis-nutellás-epres torta

Hozzávalók:

A tortához:

  • 2 kocka vaj
  • 2 púpozott evőkanál kakaópor
  • 1 bögre (3 dl) forrásban levő víz
  • 2 bögre liszt
  • 2 bögre kristálycukor
  • 1 kávéskanál só
  • 1 bögre író
  • 2 tojás
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 kávéskanál vaníliakivonat
  • 1 bögre mogyorókrém

A töltelékhez:

  • 4 bögre eper megtisztítva, feldarabolva
  • 1 bögre kristálycukor
  • 1 kávéskanál vaníliakivonat
  • 2 bögre tejszín
  • 1 bögre porcukor

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 Celsius fokra. Béleljünk ki két tepsit sütőpapírral, kenjük ki margarinnal vagy olajjal.

Egy közepes méretű serpenyőben olvasszuk meg a vajat, adjuk hozzá a kakaóport, és keverjük el, amíg sima lesz. Öntsük hozzá a forró vizet, várjuk meg, amíg a keverék buborékozik (20 másodperc), aztán vegyük le a tűzről, tegyük félre.

Egy edényben keverjük össze az írót, szódabikarbónát, tojást, vaníliakivonatot. Egy másik, nagyobb edényben keverjük össze a cukrot, lisztet, sót. Ehhez adjuk hozzá a csokis öntetet, majd a tojásos keveréket is. Óvatosan keverjük csomómentesre a tésztát, tegyük félre. A nyers tésztát osszuk el a két tepsibe, süssük 17-20 percig, majd tegyük félre, amíg kihűl. Eközben az epret keverjük össze a cukorral, vaníliakivonattal. Hagyjuk állni kb. 15 percig, aztán öntsük le róla az edény alján keletkezett levet. Keverjük a tejszínhez a porcukrot, verjük fel tejszínhabbá. Az egyik tortalapra kenjünk rá a mogyorókrém felét, aztán a tejszínhab felét, aztán tegyünk rá egy réteg epret. Erre helyezzük rá a másik tortalapot, és utána ismételjük meg ugyanezt. Legalább egy órára tegyük hűtőbe tálalás előtt.

crop_201704071801_csokis_nutellas_epres_tortaFotó: mindemegette.hu


Recept: Karamellás túrókockák

Hozzávalók:

Az alaphoz:

  • kevés olaj a fólia megolajozásához
  • 320 g vaníliás ostya
  • 1 bögre pekándió
  • 8 evőkanál sózott vaj megolvasztva
  • 1 teáskanál vaníliakivonat

A töltelékhez:

  • 680 g krémsajt, megpuhítva
  • 1 bögre kristálycukor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 4 nagy tojás
  • 1 bögre tejföl

A karamellborításhoz:

  • 1 bögre barna cukor összenyomkodva
  • 6 evőkanál sózott vaj
  • 400 g édes sűrített tej
  • 2 evőkanál sötét kukoricaszirup
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • Pelyhes tengeri só a díszítéshez

Elkészítés:

A tésztaalap elkészítéséhez a sütőt 180°C-osra előmelegítjük. Egy 23 cm x 33 cm méretű tepsit alufóliával kibélelünk, és a fóliát vékony rétegben megolajozzuk.

A vaníliás ostyát és a pekándiót egy konyhai robotgép edényébe szórjuk, és addig mixeljük, míg morzsa lesz belőle. Hozzáadjuk a vajat és a vaníliát is, és tovább mixeljük, amíg a keverék teljesen összeáll. A keveréket átöntjük az előkészített tepsibe, és a morzsát jól belenyomkodjuk a tepsi aljába, az sem baj, ha a tészta felér az oldaláig.

A töltelék elkészítéséhez a krémsajtot, a kristálycukrot és a vaníliakivonatot egy közepes előkészítő edényben botmixerrel simára keverjük. A tojásokat egyenként adjuk hozzá, a keveréket minden tojás után simára mixeljük. Ezután a tejfölt adjuk hozzá és ismét alaposan összekeverjük.

Az így kapott keveréket a tésztarétegre öntjük, a tetejét lesimítjuk, és 50 percig sütjük. Elzárjuk a sütőt, kinyitjuk az ajtaját, és a süteményt negyed óráig pihentetjük nyitott ajtónál. Ezután kivesszük és egy órát hűlni hagyjuk.

A karamellborítás elkészítéséhez a barna cukrot és a vajat egy serpenyőbe öntjük és a serpenyőt közepes tűzön melegítjük. Folyamatos keverés mellett addig főzzük, amíg a vaj megolvad, és a cukor szétolvad. Hozzáadjuk a sűrített tejet, a kukoricaszirupot és a vaníliát, majd folyamatos keverés mellett felforraljuk.

A sütemény-hőmérőt a karamellás keverékbe helyezzük, és addig forraljuk, míg az eléri a 107°C fokot. A serpenyőt Levesszük a tűzről és 5 percig hűlni hagyjuk, majd a keveréket a süteményre öntjük.

Hagyjuk 2 órát megszilárdulni, majd egy éles késsel kockákra vágjuk. Elhelyezzük egy tálon és minden sütemény kocka tetejét pelyhes tengeri sóval díszítjük.

crop_201704082255_karamellas_turokockaFotó: mindemegette.hu

(Ree Drummond receptjei)