Hagyományőrzés, vigalom a pásztormajálison

Pásztorok gyűrűjében Beke Imre, Pajna Zoltán és Gencsi Zoltán
Pásztorok gyűrűjében Beke Imre, Pajna Zoltán és Gencsi Zoltán - © Fotó: Marján László
Nádudvar – Óvodásoktól nyugdíjas juhászokig széles korskálán mozgott a tóparti színpadra lépők sora.

Mazsorettfelvonulás, ovisok műsora, autentikus birkanyírás, gyermekműsor, májusfaállítás, a helyi szociális szolgáltató központ Aranypáva díjas énekkarának, valamint a tánccsoportjának fellépése, gasztronómiai bemutató gyermekek számára, csikós- és lovas bemutató, vásári komédia, huszártoborzás, kirakodóvásár, népi játszóház és déli nótaműsor – ez csupán ízelítő a május elsejei nádudvari programfolyamból, amely a verőfényes napsütésben várta a városközponti víziszínpad környékére látogató, szép számú vendégsereget.

foto3Csikósbemutató a nádudvari pásztormajálison | Fotó: Marján László

Délben Beke Imre polgármester Pajna Zoltán megyei közgyűlési elnök és Gencsi Zoltán, Hortobágy alpolgármestere társaságában köszönte meg a helyi és környékbeli pásztorok – zömében juhászok – aktív részvételét (még nótára is fakadtak örömükben) az immár tizennegyedik éve zajló pásztorünnepen, amely az utóbbi években a majálisi forgataggal együtt zajlik.

foto2Birkanyírás kéziollóval Váncsa József „előadásában” | Fotó: Marján László

R. Kárpáti Péter színművész vezényletével komoly főzőverseny, ifjabb Fazekas István népi iparművész jóvoltából fazekasbemutató és korongozás is zajlott kora délután.

ML