Hagyományőrzés és kenyérünnep

Hagyományőrzés és kenyérünnep
Hagyományőrzés és kenyérünnep - © Fotó: Kovács Péter
Báránd – Harmadik alkalommal rendezték meg a helybeli, messze földön híres bárándi kenyérnek címzett ünnepet.


Hagyományőrzés és a település messze földön híres hagyományainak továbbadása – e két gondolat motiválta Koroknai Béla falusi vendéglátót, amikor néhány évvel ezelőtt kitalálta a kenyérünnepet Bárándon. A körítés természetesen szórakoztató, gasztronómiai élvezetekben gazdag, no meg értékes. Szombaton immár harmadik alkalommal rendezte meg a kenyérünnepet Báránd.

Az esemény jóval túlnőtt a településen, hiszen a környező falvakból, városokból is érkeztek vendégek, hogy részesei legyenek a színpadon zajló remek, leginkább népi ihletésű produkcióknak, megkóstolhassák a kiváló bárándi alapanyagokból készült kenyérlángost, barátkozzanak, találkozzanak ismerősökkel, és persze ha kedvük tartja, főzzenek.

Mintegy negyven baráti-, munkahelyi- vagy alkalmilag összeállt közösség főzött a kellemes nyári időben az iskola és a falumúzeum udvarán megtartott rendezvényen. Gasztrobloggerekből álló zsűri ugyan pontozta, értékelte a bográcsban készült ételeket, ám mint azt a megkérdezett résztvevők elmondták, nekik teljesen mindegy hányadikok lesznek, a jó hangulat, az együttlét az igazi nyereménye a rendezvénynek.

A falumúzeumban a település régmúltját bemutató állandó kiállítás mellett erre az alkalomra két hétig megtekinthető időszakos kiállítás is várta a vendégeket. Ezúttal a létavértesi Rozsnyai-gyűjtemény egy részét hozták el a rendezők Bárándra. A nap folyamán múzeológus vezetésével csoportok indultak megismerni a kiállítások anyagait.

HBN-KZS