Hagyományőrzés a Nyári Egyetemen

Akt.:
Hagyományőrzés a Nyári Egyetemen
Hagyományőrzés a Nyári Egyetemen - © Fotó: unideb.hu
Debrecen – Magyar ételekkel, dalokkal és táncokkal ismerkedtek a hallgatók a Debreceni Nyári egyetem kedd esti programján.

Ha kedd, akkor az a magyar folklór estéje a Debreceni Nyári Egyetemen. A diákok először egy jellegzetes magyar ételt fogyasztanak, majd közösen énekelnek. A programot néptánctanulás zárja, majd fel lehet próbálni egy-egy tájegység jellegzetes népviseletét is. Az intézmény programjai közül ez az egyik legnépszerűbb: a magyar népzene és tánc megunhatatlan élmény a külföldieknek.

A szervezők igyekeznek minden héten más-más tájegység jellegzetességeit bemutatni. Az első héten a Hajdúság volt a főszereplő: a menü töltött káposzta volt, és hajdúsági dalokat, táncokat ismerhettek meg a résztvevők. A második héten a Dunántúl és Mezőföld mutatkozott be: a rakott krumpli után dunántúli dalok következtek, majd a tájegység jellegzetes eszközös táncai. Az üveges táncot és a seprűt sok diák kipróbálta, igen jó hangulatú táncolás kerekedett belőle. A harmadik hét témája Erdély és Moldva, a menü a tájakra jellemző puliszka. A negyedik héten Palócföld kerül a központba, a nyelvtanulók pedig megkóstolhatják a híres magyar lecsót. A palócdalok után lassú és friss csárdás következik, majd a férfitánc, a verbunk, a lányok pedig a karikázót tanulhatják meg.

A nevezetes magyar étkeket a Sárándi Hagyományőrző Egyesület főzi és szolgálja föl. Mint a vezetőtől, Gyönyörű Zsigmondtól megtudtuk, minden étel nyílt tűzön, bográcsban, illetve kemencében készül, a tájegységhez, vagy a dalokhoz illeszkedve választják ki, melyik este mi legyen a vacsora. A dalokat és a táncokat Nagy Edit és Veréb András mutatja be, illetve tanítja a diákoknak, a talpalávalót pedig a Szeredás Népzenei Együttes szolgáltatja Kálmán Péter Cucás vezetésével.

– Debreceni Egyetem –