Hagyó Miklós visszalép

Hagyó Miklós visszalép
Lemond egyéni képviselő-jelöltségéről, visszalép az MSZP fővárosi listájáról és visszaadja fővárosi képviselői mandátumát.

Jelentette be a volt főpolgármester-helyettes kedd délután, miután a szocialista párt XII. kerületi elnökségével tárgyalt.

 Az országgyűlési mandátumát firtató kérdésekre Hagyó Miklós azt mondta, hogy megtette, amit a fővárosi MSZP kért tőle. Szerinte az, hogy visszalépett, azt mutatja, hogy nincs takargatnivalója. Rakusz Lajos, a szocialista párt XII. kerületi szervezetének ügyvezető alelnöke a tájékoztatón arról beszélt, hogy Hagyó Miklós tisztességes és becsületes, meggyőződésük szerint ezt az élet igazolni fogja.

Eleget tesz a szocialista párt fővárosi elnöksége kérésének – jelentette be kedden délután Hagyó Miklós. Így tehát visszalép a XII. kerületben az egyéni képviselő-jelöltségtől és a fővárosi lista harmadik helyéről, illetve visszaadja fővárosi képviselői mandátumát. A döntést azután hozta meg, hogy konzultált az MSZP XII. kerületi szervezetének elnökségével. Burány Sándort, a fővárosi MSZP elnökét telefonon már tájékoztatta minderről, és hamarosan egyeztet Lendvai Ildikó pártelnökkel is – tette hozzá.

Az országgyűlési mandátumát firtató kérdésekre a politikus azt felelte, hogy megtette, amit a fővárosi elnökség kért tőle. Ugyanakkor azt is világossá tette, hogy visszalépésével a következő Országgyűlésbe már nem fog bekerülni. Hagyó Miklós leszögezte, hogy nem bújik a mentelmi joga mögé.

Hagyó Miklós döntését azzal indokolta: az elmúlt hónapokban sokan mindent megtettek, hogy a tisztességét megkérdőjelezzék, ő pedig személyes csatáival nem óhajtja a baloldali közösséget nehezebb helyzetbe hozni. Szerinte a rendszerváltás óta senki ellen nem indult még olyan intenzív lejárató kampány, mint ellene.

A volt főpolgármester-helyettes hangsúlyozta: az elmúlt három évben mindent megtett azért, hogy képviselői esküjéhez hű legyen, semmit sem tett, ami azzal ellentétes. Reméli, hogy az idő őt fogja igazolni – tette hozzá. Rakusz Lajos, az MSZP XII. kerületi szervezetének ügyvezető-alelnöke azt emelte ki, hogy az elnökség álláspontja szerint Hagyó Miklós tisztességes és becsületes ember és meggyőződésük, hogy az élet ezt igazolni fogja.

A politikus beszélt arról is: a kerületi küldöttgyűlést a lehető leggyorsabban összehívják, hogy megtalálják azt, aki a XII. kerületben egyéni képviselő-jelöltként indul majd. Javaslatuk már van, nevet azonban nem mondott.

Burány Sándor, az MSZP fővárosi szervezetének elnöke a bejelentés után közleményében úgy reagált, hogy Hagyó Miklós nehéz helyzetben hozott felelős politikai döntést. Nem akarta, hogy küzdelme az igazságáért ártson az MSZP-nek. Döntését megérti és köszöni.

Az atv.hu múlt szombaton számolt be arról, hogy Antal Attila és Balogh Zsolt korábbi BKV-vezetők állítólag terhelő vallomást tettek Hagyó Miklósra, aki főpolgármester-helyettesként felügyelte a közlekedési társaság működését. Információik szerint hétfő óta már az ügyészség folytatja az ügy szálainak felgöngyölítését, ez pedig forrásuk szerint azért indokolt, mert az ügynek komoly politikai szála van.