Hadihajókkal próbálják hazavinni az Európában rekedt briteket

Elindította a brit kormány a haditengerészet hajóit, hogy azok hozzák haza a légtérzárlatok miatt külföldön rekedt brit állampolgárokat. – közölte hétfőn a brit kormányfő.

Gordon Brown azt mondta Londonban, hogy az Ark Royal és az Ocean nevű hajók szedik össze a briteket, elsősorban a Franciaországban rekedt brit állampolgárokat.

A brit miniszterelnök bejelentése szerint a flotta két hajójának igénybe vételéről a kormány Kobra nevű válságbizottságának ülésén született döntés. “Várhatóan az Ocean még ma átkel a csatornán, és eléri Franciaországot. Az Ark Royal később követi.”- közölte a kormányfő Andrew Adonis közlekedési miniszter és David Miliband külügyminiszter jelenlétében. Brown bejelentette azt is, hogy esetleg felhasználhatják az Albion nevű hadihajót is, amely úton volt Észak-Spanyolország felé, hogy felszedje az afganisztáni hadszintéről visszatért brit katonákat.

A brit kormányfő közölte: tárgyalt a spanyol miniszterelnökkel arról, hogy az ibériai országot esetleg központként használnák légi szállításban a kontinensen rekedt britek hazaszállítására. Nagy-Britannia egyike volt azon országoknak, amelyek elsőként rendeltek el légtérzárlatot.

– Független Hírügynökség –