Hadházi razzia a fatolvajok ellen

Akt.:
Állandó küzdelmet folytatnak a fatolvajok ellen
Állandó küzdelmet folytatnak a fatolvajok ellen - © Fotó: Matey István
Hajdúhadház – A fatolvajok többnyire csak szidják az erdőőröket, a tettlegesség szerencsére ritka.

Az elmúlt napokban kicsit megzavargáltuk őket, aztán itt volt a tegnapi razzia a rendőrökkel, meg a házkutatásokkal; szóval lehet, hogy ma eseménytelen esténk lesz” – mondja Forgács Ferenc (a fatolvajok forgácsferije), miközben a jobbját nyújtja felém.

Rendőrből erdőőr

Házigazdánk valaha rendőrként dolgozott Hadházon, de lassan húsz éve már a helyi erdőbirtokosság szolgálatában áll erdőőrként. Társa (Józsi) gépkezelő ugyanott, de ilyenkor télen besegít Ferencnek és fiatal kollégájának a mindennapos „bújócskába”. Ők nevezik így a fatolvajokkal folytatott küzdelmüket. Van benne valami, hiszen minek lehetne hívni azt, amikor meglett emberek fák mögé bújva lesik (akár órákon át) a 20-30 fős bandában járó zsiványokat. Még bele se melegedtünk a beszélgetésbe, Ferenc máris lassít, és megállunk a 4-es főút egyik pihenőjében.

– Innen gyalog megyünk tovább – mutat kézi reflektorával a vadon felé, és már indul is; határozott léptei elárulják, hogy nem először teszi meg az utat, és ez engem is megnyugtat; némileg. De tényleg csak némileg, hiszen a fantáziám azért dolgozik… Még ott cseng a fülemben a néhány perce hallott történet, amikor a tolvajok Ferencet egy doronggal az erdő mélyén egyszerűen leütötték. Igaz, kaptak is érte vagy öt évet, de ez őt akkoriban aligha vigasztalta.

HBN