Hadházi alma: megy a lébe?

Hadházi alma: megy a lébe?
Hajdú-Bihar – Az intenzív ültetvényeken is van terméskiesés, de ott legalább étkezési a minőség.

A tavaszi fagy, a jégverés és a hosszan tartó légköri aszály így együtt felelős azért, hogy a Hajdúhadház környéki almásokban a termés szinte teljes egészében ipari feldolgozásra alkalmas csupán. Noha a betakarítás még alig kezdődött el, a kár máris forintosítható. Márföldi Mihály, a Bocskai Mezőgazdasági Kft. ügyvezető igazgatója szerint 50-60 milliós ráfizetéssel minimum számolnak, hiszen míg az étekezési alma kilójáért 80-110 forintot fizet(ne) a felvásárló, a léalma-alapanyag kilója jelenleg mindössze 28 forintot ér.

A Derecske és Hajdúnánás környékén található intenzív almaültetvényeken a tulajdonosok valóságos vagyonokat költöttek arra, hogy megóvják az időjárás viszontagságaitól a gyümölcsfáikat. Jéghálót, jégágyút, sőt, úgynevezett felső fagyvédelmi öntözési rendszert is bevetettek a gazdálkodók a siker érdekében. Minden jel szerint sikerrel, hiszen, noha tavalyhoz képest a terméscsökkenés náluk is számottevő, a betakarítandó alma minősége legalább kiváló.

Jégháló nélkül rizikós

Jégágyú, jégháló és felső fagyvédelmi öntözési rendszer – ezek nem olcsó berendezések, de nélkülük szinte biztos, hogy a februári metszéstől a november végi almaszedésig az ültetvények nem ússzák meg elemi kár nélkül. Idén ráadásul a tavaszi fagyoktól a jégverésen át a hosszantartó légköri aszályig minden sorscsapás bekövetkezett, ami aggodalommal tölthette el az almatermesztőket.

A nyárit már leszedték

A derecskei Havita Tész több mint száz hektáron integrálja az almatermesztést, hat-nyolc fajtával dolgoznak. – A nyári almát már leszedtük és értékesítettük, főként hazai üzletláncok voltak a vevők – mondta el a Naplónak Szabó Viktor kereskedelmi igazgató. Tavalyhoz képest náluk húsz százalékos a terméskiesés, a leszüretelt gyümölcsök minősége azonban kiváló. Összesen mintegy négyezer tonna termést várnak, aminek az egyharmada frissen megy piacra, főleg belföldön, a többi pedig vagy az egy hónap múlva kezdődő “szedd magad” akció keretében talál gazdára, vagy hűtőházba kerül. A társaság az almaültetvényein az elkövetkező két hónapban folyamatosan mintegy kétszáz alkalmi munkásnak kínál elfoglaltságot.

Hajdúhadházon a tavaszi fagy, majd pedig az aszály miatt rengeteg a sérült és/vagy méreten aluli gyümölcs. – Hiába öntözzük, a termés zöme már nem éri el a 70 millimétert, pedig azt keresné a piac. Nem mindegy, hiszen az étkezési és a léalma kilónkénti felvásárlási ára között 50-80 forint különbség is lehet. Ha az általunk várt 1800 tonna termés nagy része léalmaként talál vevőre, 50-60 millió forint rajta a ráfizetés – adta okát keserűségüknek Márföldi Mihály, a Bocskai Mezőgazdasági Kft. igazgatója. Hozzátette, hogy míg egy jó évben 100 alkalmi munkásnak is feladatot adnak az ültetvények, idén fele ennyien is elgyőzik.

Betakarítás szakaszosan

A hajdúnánási Tedej Zrt. jelenleg 65 hektáron foglalkozik intenzív almatermesztéssel. A fajtaösszetételnél figyeltek arra, hogy a betakarítás szakaszosan történhessen. – A szüret augusztus elején indult a nyári fajtákkal, és az eddig betakarított mennyiség (52 tonna/ha hozam mellett) 90 százaléka étkezési minőség. Az idén telepített, 10,6 hektáros intenzív ültetvénynél már ügyeltünk arra, hogy a jéghálós támrendszer alatt a termesztés biztonságos legyen. Ugyanakkor itt (az országban egyedülálló módon) felső fagyvédelmi öntözési rendszert telepítettünk, melynek segítségével a tavaszi fagykár kiküszöbölhető – számolt be a legújabb fejlesztéseikről Bódi László vezérigazgató. A társaság egyébként saját hűtőkapacitással és gyümölcslé-üzemmel is rendelkezik, így náluk semmi nem veszhet kárba. És nem utolsó sorban e teljes vertikumnak köszönhető, hogy az ültetvényeik szinte egész évben mintegy 200 embernek adnak munkát.

HBN | Petneházi Attila

 

Kárenyhítés. De mikor?

Elemi károk esetén a gazdálkodó a kárbejelentést az észlelést követő 15 napon belül köteles megtenni. A kárenyhítési kérelmét azonban ráér a betakarítást követően, legkésőbb november 30-ig benyújtani. A vidékfejlesztési tárca hamarosan közleményben tudatja majd, hogy ilyen jogcímen kultúránként mennyi kieső hozamot lehet elszámolni. A modellszámítás alapja az elmúlt három év termésének az átlaga lesz.

Címkék: , ,