Ha támad a kutya, a gazda a gyanúsított

A gazda felelős azért, hogy a jogszabályokban előírt biztonsági követelmények mellett tartsa az állatát
A gazda felelős azért, hogy a jogszabályokban előírt biztonsági követelmények mellett tartsa az állatát - © illusztráció: ÉKN-archív
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Évente 3-4 büntetőeljárás indul megyénkben azért, mert kutya támadt emberre.


Korábban olvashattak arról, hogy kóbor kutyák nagyon ritkán, akkor is főleg falkában támadnak emberre, s legalább ilyen veszélyesek a gazdájukat a közelükben tudó ebek. A megyében történt kutyatámadásokról a megyei főügyészségtől kértünk tájékoztatást.

– Évente 3-4 büntetőeljárás indul megyénkben azért, mert kutya támadt emberre. Az ilyen ügyek gondatlanságból elkövetett testi sértés vétségének, vagy legsúlyosabb esetben gondatlanságból elkövetett emberölés vétségének minősülhetnek – közölte dr. Szilágyi László, hozzátéve: a kutya gazdája felelős azért, hogy a jogszabályokban előírt biztonsági követelmények mellett tartsa az állatát, azaz legalább azt biztosítsa, hogy a zárt udvarból a kutya ne mehessen ki. Ha pedig sétálni viszi az ebet, akkor is tartsa pórázon, esetleg szájkosarat tegyen rá – fogalmazott a főügyészség sajtószóvivője.

Kifejtette: ha a kutya gazdája szándékosan eszközként használja a kutyát egy másik ember elleni támadáshoz, akkor nem gondatlan bűncselekményért, hanem a sokkal súlyosabb büntetési tétellel fenyegetett szándékos bűncselekményért kell felelnie. A gondatlanságból elkövetett emberölés vétségéért a törvény szerint 1 évtől 5 évig terjedő szabadságvesztés, míg a gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés miatt – a sérülés fokától függően – szintén 1 évtől akár 5 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

Megegyezhetnek egymással

– Ha a kutya 8 napon túl gyógyuló, de nem maradandó, vagy életveszélyes sérüléseket okozott, lehetőség van arra, hogy a kutya gazdája és a sértett a közvetítői eljáráson megegyezzenek egymással a jóvátétel/kártérítés mértékéről és formájáról, s ha a gyanúsított ezt teljesíti, az ügyész megszünteti az eljárást – fejtette ki dr. Szilágyi László. – Több olyan eset volt már, amikor a nyitva hagyott utcai kapun a kutya kiszaladt az úttestre, ahol fékezésre kényszerítette a motorral vagy kerékpárral közlekedő sértettet, aki felborult és 8 napon túl gyógyuló csonttörést szenvedett. Az ilyen ügyek alkalmasak arra, hogy ne kerüljenek a bíróság elé, hanem a felek megegyezzenek egymással.

BM


Megyei esetek

2016. május 18-án Nagyecseden két nagy testű kutya a megrongálódott kerítésen keresztül átment a szomszédos ingatlanra, ahol az idős sértettet megtámadták. A sértettnek ­amputálni kellett a lábát, az emiatt leromlott egészségi állapota miatt pár hónap múlva elhunyt. A megyei főügyészség vádat emelt a kutyák gazdája ellen, akit a Nyíregyházi Törvényszék 2017. július 10-én 1 év 6 hónap fogházbüntetésre ítélt, a végrehajtást 3 év próbaidőre felfüggesztette.

A másik ügyben a vádlott nyírbogáti ingatlanán tartott egy nagy testű kutyát, amely 2016. november 5-én kiszaladt az utcára, ahol rátámadt egy 87 éves nőre. A sebek 3 hónap alatt gyógyultak meg, az idős nő egyik kézujját amputálni kellett. A Nyírbátori Járási Ügyészség vádat emelt a kutya gazdája ellen, akit a Nyírbátori Járásbíróság 2018. október 15-én 1 év 6 hónap fogházbüntetésre ítélt, a végrehajtást 2 év 6 hónapra felfüggesztette.


Pelyvás Csabát iskolákba és intézményekbe is gyakran hívják a kutyájával
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A kutya ok nélkül szinte soha nem támad, nem akarja levadászni az embert. A nyílt utcán egy gazdátlan kutyával szembekerülve nem lehet tudni, mire számíthatunk. Teljesen jámbor, ártalmatlan eb, vagy támadni fog? S ha támad, mit kell tennünk, vetődik fel sokakban a...
Amikor Hachiért vagy a 101 kiskutyáért aggódunk a filmekben, úgy tűnhet, hogy ezek a kutyák tökéletes választásnak számítanak egy családnál. Könnyen gondolhatjuk úgy, hogy a mi gyermekünknek is jól jönne egy ilyen barát. Ám az aranyos kinézet mögött lehet, hogy más rejlik. Előfordulhat, hogy egy év ...