Ha szerencsét nem is, de biztonságot hoznak

Akt.:
Tisztítanak és ellenőriznek is
Tisztítanak és ellenőriznek is - © Fotó: Archív
Hajdú-Bihar – A kéményseprő kétszer csenget – harmadszorra fizetni kell.

Jelenleg 17 megye (köztük Hajdú-Bihar) 2499 településén végzik a katasztrófavédelem kéményseprői a lakossági kémények tisztítását, ellenőrzését. A gazdálkodó szervezetek tulajdonában lévő kémények esetén változatlanul a kéményseprőcégek járnak el – tudatja közleményében a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

30 napon belül

Az, hogy milyen gyakran érkezik valakihez a kéményseprő, attól függ, hogy az adott háztartásban milyen tüzelőberendezéssel fűtenek, nem pedig attól, hogy fűtési időszak van-e. Gázüzemű és zárt égésterű tüzelőeszköz esetén kétévente, minden egyéb fűtőberendezés esetében évente érkezik a kéményseprő.

A kötelező lakossági sormunka az egész országban ingyenes. A kéményseprő 15 nappal az ellenőrzés előtt írásos értesítőt dob a postaládába. Ha a kéményseprő az értesítésben megadott időpontban nem találja otthon a kéménytulajdonost, újabb időpontról hagy értesítést. Ha a sormunkát a kéményseprő a második időpontban sem tudja elvégezni, akkor a kéménytulajdonosnak 30 napon belül egyeztetnie kell egy új időpontot, azonban ebben az esetben az elvégzett munkáért már ki kell fizetni a kiszállási díjat (körülbelül 500 forintot), nem készpénzben, hanem csekken, vagy átutalással!

Az érzékelőt is megnézik

A kötelező és ingyenes lakossági sormunka magában foglalja a kémény és az összekötő elem ellenőrzését, tisztítását, a levegő-utánpótlás ellenőrzését és az ezt befolyásoló műszaki berendezések okozta hatások vizsgálatát, továbbá az égéstermék paramétereinek ellenőrzését, illetve ahol elő van írva, ott a szén-monoxid-érzékelő működőképességének ellenőrzését is. A sormunkába nem tartozó tevékenységekért változatlanul fizetni kell.

HBN


Az ingyenes sormunkán túli kéményellenőrzést vagy tisztítást is meg lehet rendelni, költségtérítés terhére, a 1818-as telefonszámon, azon belül a 9-es, majd az 1-es menüpont kiválasztásával elérhető ügyfélszolgálaton keresztül. További információk.
hirdetés