Ha próba, akkor is csak morgató

Debrecen – A Lencz-telepen nem volt az elmúlt időszakban katasztrófavédelmi szirénapróba – tájékoztatta a Naplót Kelemen-Madai Petra, a megyei katasztrófavédelem szóvivője.

Egyik olvasónk levele után kerestük meg a katasztrófavédelem sajtósát. Olvasónk leírta, hogy lakóhelyén, a Lencz-telep környékén többször is hallották már a légi sziréna hangját, de az elmúlt hetekben sokkal többször felhangzik és egyre szokatlanabb időpontban (például hajnal 5 óra, éjfél). Levélírónk reményét fejezte ki, hogy csupán elektromos zárlatról lehet szó, majd hozzáfűzte, hogy a szirénának nagyon félelmetes hangja van.

A szóvivő tájékoztatójában szerepel, hogy megyénkben a légi szirénákat, a katasztrófavédelem az Eon-nal közösen kétévente ellenőrzi. Ez egy 8 másodperces morgató próba, amely nem jár nagy hanghatással, azt nem hallják a környéken élők. A Lencz-telepen ilyen az elmúlt időszakban nem történt. A szirénák egyébként katasztrófaveszély idején szólalnak meg, majd akkor ismét, amikor a veszély elmúlt.

HBN