Ha pázsitot szeretnénk, használjuk a vakondhálót!

Akt.:
Ha pázsitot szeretnénk, használjuk a vakondhálót!
Ha van egy talpalatnyi terület, ahol szeretnénk valami mutatós kis kertet, gyepet létrehozni, akkor ne feledkezzünk el arról, hogy érdemes vakondhálót letenni, mielőtt a pázsitot elhelyeznénk.

Nincs is annál bosszantóbb dolog, mikor reggel felkelve kinézünk az ablakon, és ahelyett, hogy gyönyörködnénk abban a szép zöld gyepben, észrevesszük a csúf vakondtúrásokat. Amellett, hogy elrondítja a kertünk külalakját, esetenként kárt tehet az öntözőberendezés optimális működésében is, aminek kivitelezését kifejezetten szakemberekkel végeztettünk el.

Miért túr a vakond?

Általános iskolai tanulmányainkból derenghet valami a vakond életmódjával kapcsolatban. A vakond a földben élő emlős, mely rovarokkal és egyéb puhatestűekkel táplálkozik, melyek a földben élnek. Így, hogy táplálékhoz jusson, bizony ásnia kell, a felesleges földet pedig kitúrja a járat egyik-másik kijáratán. Elvileg hasznos állat, hiszen a veteményesünket megrontó földben élő rovarok egyik ellensége, de sajnos nem mondhatjuk meg neki, hogy merre keresgélje a táplálékát, és kerülje el a gyepünket… Vagy mégis hathatunk az ásás irányára?

A vakond elleni védekezés kezdete

Ha úgy jártunk, hogy kihagytuk a vakondhálót a kertünk/pázsitunk elrendezésénél, akkor a megjelenő vakondokat igyekszünk alternatív módon elriasztani a területünkről. Ekkor keresünk különféle vakondriasztókat, amik azt ígérik, hogy távol tartják a vakondokat a kertünktől. A műszerek használatánál fontos hangsúlyozni, hogy a vakondtúrás alatti járatba helyezzük el a riasztót, ami olyan kellemetlen szagot bocsát ki az egész járatrendszerben, hogy a vakondokok elhagyják a kertünk környéki alagútjaikat.

A vakondháló

Ha az ember maga tervezi meg és építi ki a kertjét, érdemes előtte tájékozódni, hogy mik azok a kertészeti kiegészítők és kellékek, amiket mindenképp érdemes beszerezni, hogy a pázsit vagy gyeptégla csodaszépen zöldelljen az év nagy részében. Ha már ennyi energiát és nem utolsó sorban pénzt fektetünk valamibe, aminek az a funkciója, hogy szép legyen, akkor nincs is annál kiábrándítóbb, mikor egy vakond a túrásával belerondít.

Ennek elkerülésére a kerti munkálatok elején fektessünk le vakondhálót, ami megakadályozza, hogy a vakond a járat ásása közben kitúrja a felesleges földet, pont a mi gyepünkre. Vagyis a sorrend, hogy először tereprendezünk, öntözőrendszert építünk ki, ezután vakondhálót fektetünk le, majd vékony rétegben (kb 5-10 cm) földet hordunk rá, így a vakondtúrások sem lesznek és a gyep vagy gyeptégla sem szárad ki. Az öntözőrendszer kiépítése után vetünk fűmagot vagy helyezzük le a gyepszőnyeget.

Bármely módszer mellett is döntsünk, a szükséges kellékanyagokat érdemes az Automata Öntözőrendszer webáruházban beszerezni, mert ők figyelnek arra, hogy minőségében és árában is kiváló termékeket vonultassanak fel a széles kínálat között.

– PR cikk –

Címkék: