„Ha nem félünk a tűztől, nem éget”

13. alkalommal gyűltek össze a legjobb hazai zsonglőrök, akik idén Balmazújvárosban tartják találkozójukat
13. alkalommal gyűltek össze a legjobb hazai zsonglőrök, akik idén Balmazújvárosban tartják találkozójukat - © Fotó: Matey István
Balmazújváros – Tűzzel, vízen és levegőben is zsonglőrködnek az országos találkozón.

Tizenkét éves korában egy házilag összeállított zsonglőrkészletet kapott névnapjára, akkor lett a zsonglőrködés rabja Bosznay Réka, a Magyar Zsonglőr Egyesület tagja, a 13. Magyar Zsonglőrtalálkozó egyik szervezője. Miközben az Ifjúsági házban buzogányok és labdák repülnek a levegőben körülöttünk, azt ecseteli, nem is olyan nehéz, csupán elkötelezettség és kitartás kell hozzá.

– Minden technika elsajátítható, az alapokat akár fél óra alatt meg lehet tanulni, a többi pedig már gyakorlás kérdése. Ugyanakkor én több évet vártam, mire a tűzzsonglőrködést is kipróbáltam. Ha az ember nem fél a tűztől, akkor az nem fogja megégetni, de egyénfüggő, ki mennyi idő alatt milyen szintre jut el – mondja, miközben a francia zsonglőr mutatványát figyeljük.

A technika is formálható

Alexis Levillon neve nemzetközi szinten is ismerősen cseng a zsonglőrök között, a világ számos országában, többek között Japánban és Hongkongban is fellépett. A fiatalember, aki kilenc éve bűvöli az eszközöket, ugyancsak könnyed kezdésre emlékezik vissza. – A zsonglőrködés elsajátítása hosszabb folyamat, rengeteg gyakorlást igényel. Az alapok könnyen tanulhatóak, utána viszont egyre bonyolultabbá válnak a mozdulatok, mindenki technikája formálódik – jegyzi meg a francia művész, aki a gálaműsor egyik főszereplője lesz szombat este.


Fotó: Matey István (galéria) Fotó: Matey István (galéria) ©

– Tágabb kategóriában határozzuk meg, kit tartunk zsonglőrnek. Szerintünk, aki képes tárgyakat manipulálni a levegőben, az annak nevezheti magát – ezt Gallyas Veronika, a Magyar Zsonglőr Egyesület elnöke magyarázza. Hozzáteszi, a 15 éve működő, országos szintű egyesület azzal a céllal jött létre, hogy meghonosítsa a cirkusz és a zsonglőrködés új formáit Magyarországon, mivel a cirkuszok és az artista iskolák meglehetősen zárt rendszerként működnek.

– Tagjaink olyan amatőr és hivatásos zsonglőrök, akrobaták, bűvészek, tűztáncosok, akik a zsonglőrködést sportként, illetve művészetként fogják fel és oktatják – húzza alá az egyesület vezetője, aki kiemeli, a hétvégi programsorozat alatt nem csupán a zsonglőrök mutatják be tehetségüket a városnak, de a profik segítségével az itt élők is kipróbálhatják, mire képesek.

HBN–SZM