Ha mindenki nyit, mindenki elfér

Ha mindenki nyit, mindenki elfér
Az előtérben mindenki a plafon alá szerelt tévét nézte. Kerekesszékben üldögélő idős férfi nagyokat harapott egy negyedkilós kenyér darabból, pergett a morzsa szakálláról a kőre.

Időnként nagyot nyögve kiment egy-egy ember az ajtó elé cigarettázni, többen meleg teával töltött papírpoharat szorongattak. Oláh Csaba, a Refomix Kht. dobozi utcai nappali melegedőjének vezetője 6-800 közé tette a debreceni hajléktalanok pillanatnyi számát.  

Lépcsőházban, erdőben 

Közülük 300 embernek tudnak a hajléktalan ellátás különböző szintjein – átmeneti otthon, albérlet, rehabilitációs intézet – szállást adni. Éjjeli menedéket csak a Refomix biztosít. – A Dobozi utcában ha a folyosót is használjuk, 65 embert tudunk elhelyezni, a Wesselényi utcai menedékhelyen 90-re is fel tudunk menni – folytatta a szakember s beszámolt arról, hogy a hétvégén előbbi helyen 55-en, utóbbin pedig 75-en töltötték az éjszakát. Oláh Csaba 100-150 főre becsülte azoknak a szám,át, akik a legnagyobb fagyban is az utcán töltik az éjszakákat. Lépcsőházakban, itt-ott kialakított vackokban húzzák meg magukat, a Nagyerdőn négy szálláshelyről is tudnak.

Több tartással életben  

A szakember úgy tapasztalta, hogy ezek az emberek csak a hideg miatt nem mennek be az intézményekbe, legfeljebb nappal, néhány órára feltöltődni, hogy néhány napig megint bírják a szabadban. – Ilyenkor jobban tartják magukat, talán kevesebbet is isznak, mert tudják, hogy az életük a tét – tette hozzá. A rászorulókat látogatják, takarókat, forró teát, isofóliát, konzerveket, gyógy- és kötszereket visznek a Refomix munkatársai. – Az összes utcán élőről tudunk – jelentette ki Oláh Csaba, aki kérésünkre összeszámolta azt is, hogy ha az összes, hajléktalanokat gondozó szervezet kinyitja éjszakára is kapuit, akkor elfér mindenki – aki most utcán tölti napjait – fedél alatt, fűtött helyen.

P.G.

Melegedő Magyarhomorogon

Három éve működteti melegedőjét egyik épületében Nagy Lajos orvos Magyarhomorogon. A dél-bihari faluban rendszeresen mintegy 10 hajléktalannak ad melegedési lehetőséget nappal, illetve éjszaka három személynek szállást. Emellett étellel, és adományokból ruhaneműkkel is segíti a szomorú sorsú embereket a doktor úr. Mint mondja, a következő napokban a hideg miatt minden bizonnyal növekszik a hozzá kopogtató hajléktalanok száma. Helyet viszont már nem tud több embernek biztosítani.