Ha minden jól megy, ősszel már beköltözhetnek az új épületbe

Ha minden jól megy, ősszel már beköltözhetnek az új épületbe
© Fotó: hd.gorogkatolikus.hu
Debrecen – A Petőfi tér 8. szám alatti épület fog otthont adni a Hajdúdorogi Főegyházmegye székhelyének, a Piac utca vasútállomás felőli végében. Az épületet Debrecen Önkormányzatától kapta használatba egyház.

Az első magyar görögkatolikus egyházmegyével egyidős, szecessziós épület eredetileg körfolyosós bérház volt utcafronti üzletekkel. A II. világháborúban lebombázták a ház hátsó részét, majdnem a teljes Petőfi térrel együtt. Az elmúlt évtizedekben sokféle használója volt az épületnek, legutóbb a Hatvani Istvánról elnevezett kollégium működött benne. A kilenc éve üres épület teljes felújításának terveit Kasuba János építészmérnök készítette el szakági tervezőtársaival. A tervek szerint a belső felújítás mellett a belső udvar üvegtetős lefedést fog kapni, helyreállítva a függőfolyosók körbejárhatóságát. A kialakuló belső zárt, temperált udvaron lift is épül. Az épületben az irodákon kívül lesz kápolna, díszterem és levéltár is.

Május végén elkezdődött a helyszíni munka a bontással. Ma már beállványozva áll az utcai homlokzat és belül készülnek a gépész és elektromos szerelések is. A tervek szerint az ősz végére birtokba veheti az Érseki Hivatal a megszépülő épületet.

– Hajdúdorogi Főegyházmegye –