Ha megjön a nyugdíj, kiürülnek az automaták – Volt egy javaslatunk, amit az OTP is megköszönt

Bosszantó, ha nem ad pénzt
Bosszantó, ha nem ad pénzt - © Illusztráció: Derencsényi István, archív
Debrecen – Ember tervez, a pénzkiadó automata pedig időnként elromlik.

Egyik debreceni nyugdíjas olvasónk arra panaszkodott, hogy sokáig nem tudott az OTP-s bankszámlájára érkező nyugdíjához hozzájutni. Elmondta: először a Piac utcai fiók automatájából szeretett volna pénzt felvenni, de a gép azt írta ki, hogy a „művelet megszakadt”. Ettől megijedt, de kiderült, hogy az egyenlegéből nem vontak le, és a kártyáját is visszakapta. Bement az ügyféltérbe, ahol a várakozóktól megtudta, hogy az ATM-ekből kifogyott a pénz. Mivel bevásárlást tervezett, átment a Füredi úti bankfiókba, ahol az automaták szintén üresek voltak. Erre váltott egy sorszámot, azonban, amikor sorra került és megtudta, mennyibe kerül az ügyintézőnél pénzt felvenni, inkább későbbre halasztotta élelmiszerkészleteinek feltöltését. Olvasónk szerint ez a jelenség minden hónapban 10-e, 12-e körül megismétlődik, mert ilyenkor utalják a nyugdíjakat. Nem érti, hogy ezeken a napokon miért nem töltik gyakrabban a pénzkiadó gépeket.

Nehéz megbecsülni

A bank médiakommunikációsa elmondta, hogy minden hónap 10-e, 12-e körül használják a legtöbben az ATM-eket. Azt, hogy egy adott napon egy pénzkiadó automata mekkora forgalmat bonyolít, a tény adatokon alapuló statisztikai előrejelzési modell alapján igyekeznek kiszámolni. Hangsúlyozta, hogy előrejelzésről van szó, amitől a tényleges forgalom akár jelentősen is eltérhet. Szerinte az ATM-üzemeltetés igen összetett feladat, a töltéshez szükséges készpénzmennyiséget be kell szerezni, azokat el kell juttatni a gépekhez, vagyis a logisztikai rendszer működtetése több napra előre történő tervezési folyamaton alapul. Hozzátette, hogy időnként elromlik egy-egy gép. Olyankor a hozzá közel lévő automaták forgalma drasztikusan megnő. A médiakommunikációs szerint a pénzintézet ATM hálózatának rendelkezésre állási ideje mind készpénzellátási, mind technikai oldalról megfelel a nemzetközi előírásoknak. Ennek fenntartására és javítására a bank jelentős erőfeszítéseket tesz. Kérdésünkre elismerte, hogy nem az OTP tölti a gépeket.

HBN–OCS


Megköszönte a bank

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy amikor kifogynak a gépből a bankjegyek, miért nem azt írja ki a masina az ügyfélnek, hogy elfogyott a pénz, jöjjön vissza később? (Ebben az esetben sok reklamációnak elejét lehetne venni.) A bank médiakommunikációsa köszönte a javaslatot. Véleménye szerint viszont az ügyfél számára az az információ fontos, hogy nem vehet fel az adott ATM-ből pénzt, hogy miért, az lényegében nem számít. Nem jellemzőek az ilyen panaszok – állította. Megjegyezte, hogy a készpénz felvét funkció kiválasztásakor az ügyfél a képernyőről tájékozódhat, hogy milyen címletek állnak rendelkezésre. Ez lehetőséget ad arra, hogy esetleg egy másik összeg kiválasztásával sikeres felvételt hajtson végre – ismertette.

hirdetés