„Ha kell a helyem valakinek, akkor megyek"

Debrecen – „Ha kell a helyem valakinek, akkor megyek, ha nem, akkor maradok. Az is kérdés, hogy cserélik-e odafent a fejet, mert ha nem, akkor a regionális hálózat is sértetlen maradhat.

Erre azonban választások idején a mi szervezetünknél még nemigen volt példa…” – avatott be várakozásaiba az egyik érintett vezető köztisztviselő, hozzátéve, hogy miközben növekszik a terhelés az államigazgatáson, a juttatások egyre karcsúbbak. „Meglátjuk, mennyire lesz vonzó ez a terület az új klientúra számára. Gyanítom, hogy nagyon” – fogalmazott.

Ezek mennek, azok…

Abban szinte valamennyi megkérdezett egyetértett, hogy a minisztériumi főosztályvezetői szintig (amibe a regionális igazgatói pozíció is beletartozik) biztosan lesz politikai nagytakarítás, miként abban is, hogy ez nem feltétlenül helyes. – A főtisztviselőknek 2008 nyara óta hat évre szóló, határozott idejű szerződésük van, aminek az esetleges egyoldalú felmondása az új kormány részéről drága játék lehet – mondta az egyik érintett, aki egyébként maga sem ért egyet ezzel a kinevezési gyakorlattal.

Az ő szavaival élve egyfelől nem feltétlenül korrekt dolog választási ciklusokon átívelő kinevezéseket adni közszolgáknak; másfelől viszont az is igaz, hogy a szakmát el kellene végre választani a politikától.

Na ez az, ami a legtöbb érintett szerint idén sem fog sikerülni. „Annak idején a közigazgatás regionális átszervezése világosan megmutatta azt, hogy a politika nagyon határozottan érvényesíti a maga sajátos szempontjait, akár a szakmai megfontolások rovására is. Amíg éppen abba a megyébe, városba kerülnek regionális hivatali központok, amely megye éppen az aktuális pénzügyminisztert adja, addig miről beszélünk?!” – vetette fel egyikük.

A pártkatona felmondott

Egyik informátorunk némi fejszámolást követően arra a következtetésre jutott, hogy ha egy regionális főigazgatót (aki havi bruttó 800 ezer forintot keres) idő előtt akarnak elmozdítani a helyéről, az a törvényes juttatások miatt tíz- és húszmillió forint közötti összegbe kerül a költségvetésnek.

Márpedig (mint mondta) ebbe a körbe országosan 479-en tartoznak. Kollégája úgy fogalmazott, minden attól függ, hogy a nagy fej marad-e. Ha igen, akkor a stábja is viszonylag sértetlen maradhat, ellenkező esetben viszont jön majd valaki, aki újjáépíti a munkaszervezetet. „Minkeutána azonban az utóbbi időben az országos vezetőinket több éles támadás érte, van egy fogadásom, hogy tavasszal mi fog történni…”.

– A rendszerváltást követő első és második kormányzati ciklus viszonylag eseménytelenül telt, a harmadikban azonban ide küldtek egy pártkatonát, aki néhány hét múlva felmondott.

Rájött, hogy dolgozni kellene, az pedig neki nem ment. A negyedik és az ötödik ciklusban hagyták a szakmát dolgozni, most viszont azt hallom, hogy a jövő közigazgatási szakembereit Lakitelken már képezik…” – erről egy olyan hivatali vezető beszélt, aki évtizedek óta ott dolgozik.

Mire számítanak?

 Csak a nagyfőnök távozik 

A kisfőnököket is menesztik

A politikai szempont dönt

A szakma csak másodlagos

Kell a hely valakinek l Megbízhazó legyen

 

Számítanak-e fővesztésre az igazgatók Debrecenben?