Ha jobb lesz a gazdáknak, Tiszacsege is reménykedhet

Szilágyi Sándor, Tiszacsege polgármestere
Szilágyi Sándor, Tiszacsege polgármestere - © Fotó: Molnár Péter
Tiszacsege – A csődeljárás küszöbén volt néhány éve Tiszacsege, erre az évre sikerült konszolidálni a költségvetést.

Akár azt is mondhatjuk, hogy jó pénzügyi helyzetben van a közel ötezer lakosú település, hiszen a másfél milliárd forintos költségvetés bevételi oldalán csupán 92 millió forint hiányzik. Ennek kiegyenlítésére pedig működési támogatásra adhatnak be igényt. Tavaly 93 millió volt a hiány, akkor is a támogatásigénylés után a központi forrásból származó segítség hozta egyensúlyba Tiszacsege költségvetését. Néhány évvel ezelőtt azonban komoly gondok voltak. Erről már Szilágyi Sándor polgármester beszél.

Kevés a saját bevétel

– 2011-ben 604 millió forint volt a tényleges hiányunk. Ez kereken egyharmada volt az éves költségvetésünknek. A hátralék miatt voltak szankciók, például a gázszolgáltatást megszüntették az óvodában, a közvilágítást pedig ki akarták kapcsolni. A korábbi városvezetés felelőtlen vállalásai, fejlesztései miatt jutott csődeljárás közeli helyzetbe a város. Mindebből a lakosság a hétköznapi életben csak nagyon keveset érzékelt. A hiányt egy komoly és következetesen végrehajtott intézkedéssorozattal sikerült lecsökkentenünk a jelenlegi 92 milliós szintre, és ez már kezelhető.

– A pénzügyi szorítás akkor engedett, amikor 2011-ben sikerült kifizetnünk egy 108 milliós tartozást az egyik pénzintézet felé. Aztán az önkormányzatok pénzügyi konszolidációja segített rengeteget rajtunk.

Továbbá, 1000 forintnál nagyobb kiadást csak polgármesteri aláírás után lehet megtenni, és persze a takarékossági lépések segítettek kilábalni a nagyon nehéz pénzügyi helyzetből

– részletezte a polgármester. Majd azzal folytatta, hogy a költségvetést most már sikerül szinten tartani, ám egyelőre ennél előrébb nem tudnak lépni.

– Mégpedig azért, mert rendkívül kevés a saját bevételünk. Iparűzési adóból 74 milliót terveztünk erre az évre. Ha a környék mezőgazdasági vállalkozóinak, jószerivel csak ilyenek vannak a vidékünkön, jobban megy majd, akkor reménykedhetünk mi is, hogy összeérjen a költségvetésünk bevételi és a kiadási oldala.

HBN–KZS


Orrcsonttörés volt Tiszacsegén, de bűncselekmény nem

Egyik fél sem elégedett az egy éve tettlegességig fajult vita rendőrségi lezárásával.