Ha itt nem vagy elég gyors, semmi esély nincs rá, hogy átérj

Akt.:
Nagyon rövid a gyalogosok zöld jelzése a Burgundia utcán
Nagyon rövid a gyalogosok zöld jelzése a Burgundia utcán - © Fotó: Orosz Csaba
Debrecen – Az előírásoknak ugyan megfelelnek a körúti zebrák, de a gyalogosok elégedetlenek.

Néhány hete számoltunk be arról, hogy nagyon rövid idő, alig pár másodperc áll azoknak a gyalogosoknak a rendelkezésére akik a kiskörút keleti felén található zebrák egyikén, például a Burgundia utcán szeretnének átkelni az út túloldalára. A járókelők többsége csak a kétszer háromsávos út kétharmadánál jár, amikor hirtelen pirosra vált a jelzőlámpájuk. Az idősek, kisgyerekek, babakocsit toló kismamák általában még odáig sem jutnak el. Közben az autók zöldet kapnak, és némelyik közéjük hajt. Olyan is akad, aki még dudál is azokra, akik nem tudnak futni.

Képlettel számolnak

A polgármesteri hivataltól azt a választ kaptuk, hogy a Kossuth–Burgundia utca csomópontban 10 másodperc, a Burgundia utca és a Monti Ezredes utca találkozásánál 11 másodperc, a Rákóczi utca–Fórum zebránál pedig 15 másodperc a gyalogosok rendelkezésére álló átkelési idő. Azt is megírták, hogy a szabad jelzés hosszát a zebra hosszúsága és a – vonatkozó útügyi műszaki előírásban meghatározott – gyalogos-sebesség figyelembevételével kell meghatározni.

Fotó: Orosz Csaba Fotó: Orosz Csaba ©

A gyalogos zöld jelzés idejének növelését csak a gépjárművek részére adott szabad jelzés hosszának csökkentésével lehetne megoldani, mely a körút egyik legnagyobb forgalmat levezető csomópontjában jelentős fennakadásokat okozhatna – olvasható a városháza válaszában.

Az autósok fontosabbak

Hozzátették: a szóban forgó zebráknál minden esetben biztosított az előírások által meghatározott minimális zöld idő. Ezek a csomópontok egy összehangolt – a Homokkerti felüljárótól a Böszörményi útig – tartó rendszer részei, így egy esetleges módosítás az egész körúton beavatkozást igényelne.

HBN–OCs
hirdetés