Helyi közélet

2016.12.14. 12:09

Fények, színek, programok: egész Hajdú-Bihar karácsonyi lázban ég

Hajdú-Bihar - Szerte a megyében a települések is készülnek a szeretet ünnepére és a szilveszteri mulatozásra.

Hajdú-Bihar - Szerte a megyében a települések is készülnek a szeretet ünnepére és a szilveszteri mulatozásra.

Karácsonyhoz közeledve minden település igyekszik a lehetőségeihez mérten készülődni az ünnepekre. Néhol igazi forgatag van, míg máshol szerényebben várják a szeretet ünnepét. Kétségtelen, Debrecenben készülnek leglátványosabban a karácsonyra. A díszkivilágítás, a főtéren felállított hatalmas karácsonyfa, és a vásár magával ragadja a lakókat és a látogatókat is egyaránt. A megyeszékhely után tettünk egy kört a megyében is.

A megye számos településén, köztük Hajdúszobosz­lón, Berettyóújfaluban, Létavértesen, Földesen és Polgáron is van díszkivilágítás, és karácsonyfát is állítottak. Vásárokat nem rendeznek mindenhol, a kisebb településeken a szerényebb létszámú érdeklődő, valamint a szervezési nehézségek miatt ez nem lenne kifizetődő. Az adventi gyertyagyújtás is összeköti ezeket a településeket, amit műsorral tesznek szebbé és emlékezetesebbé.

Szilveszterre terítve

Hajdúszoboszlón amellett, hogy a karácsonyra készülnek, nekiláttak a szilveszteri programok szervezésének is. Kulcsár Béla, a Kovács Máté Művelődési Központ és Könyvtár igazgató-helyettese elmondta, amellett, hogy folynak a karácsonyi rendezvények, a szilveszteri eseményeket is előkészítik.

Fotó: Kovács Péter

– A művelődési intézet előtt helyeztük el az adventi koszorúnkat, és minden gyertyagyújtás előtt van egy rövid műsor. Legutóbb gitár- és zongorakoncert is volt, de emellett van kézműves foglalkozás és játszóház, betlehemes játék, és a Luca napi népszokást is megismerhetik az emberek. A gyerekeknek készülünk a Diótörő mesebalettel, és hangversenyünk is lesz. Általában minden évben hasonlóak a programok, viszont a mesebalett új dolog. Emellett készülünk a hagyományos óévbúcsúztatóra, a koncertek, a tűzijáték és a hagyománnyá vált csergetés sem maradhat el. Szerencsére az összes programunkat támogatja az önkormányzat, de a pályázati pénzek is segítséget nyújtanak – ismertette az igazgató-helyettes.

Főleg helyi előadók

A megyeszékhelytől távolabb eső Berettyóújfaluban és Létavértesen is az önkormányzat segítségével valósulnak meg az eltervezett rendezvények. – Közös gyertyagyújtás van minden vasárnap, előtte pedig egy ökumenikus istentisztelet. Van karácsonyi kiállításunk, és családi foglalkozásokat tartunk. A város karácsonyfáját az iskolásaink szokták feldíszíteni. Vásár is van, de nemcsak kinti helyszínen, hanem a galériában is, mivel tudjuk, hogy nem mindenki szeret a hidegben sétálgatni – ismertette Kolozsvári István, a berettyóújfalui önkormányzat kulturális menedzsere.

Dutkainé Papp Katalin, a létavértesi művelődési ház dolgozója kifejtette, az előző évekhez képest most annyit változott az ünnepekre hangolódás, hogy nemcsak helyi előadók lépnek fel, hanem ismertebbek is. A karácsonyi vásárukon pedig kizárólag az Arany János iskola diákjai által készített termékeket árusítanak.

HBN–BR


Vásár és jótékonysági est

A földesi Karácsonyi Sándor művelődési ház dolgozójától tudjuk, hogy ők karácsonyi hangversenyt rendeznek, a civilszervezetek pedig teadélutánokat tartanak. Hozzátette, tavaly volt adventi rendezvénysorozatuk is, de idén ezt nem tudták megtartani.

Polgáron ezzel szemben van gyertyagyújtó ünnepség, ahol az intézmények dolgozói, és a lakosok rövid műsorokat adnak elő. – Ez a harmadik évünk, hogy jótékonysági estet is tartunk, és a mézeskalács műhelyünkbe is várjuk az érdeklődőket. A programokat az önkormányzat támogatja, de amit lehet, azt pályázati pénzből finanszírozunk. Jövőre pedig, ha minden jól megy, akkor saját vásárt is nyitunk – részletezte a polgári művelődési ház művelődésszervezője.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában