Ha hétvége, akkor autómosás

A cseppmentes száradás érdekében ronggyal töröljük át a karosszériát.

Debrecen – Nyári hétvégéken gyakran kerül elő a szivacs és a vödör, hogy autóink megkapják a jól megérdemelt törődést egy kiadós autómosás, takarítás formájában. Az alábbiakban ahhoz kívánunk hozzájárulni néhány tippel, hogy mindezt környezetbarát módon, a legkevesebb vizet pazarolva tegyük.

Két legyet egy…

Üssünk két legyet egy csapásra: ha lehetőségünk van rá, otthoni autómosáskor álljunk fel a gyepre, így a felhasznált víz nem vész kárba, és autónk tisztítása mellett a füvet is megöntözzük. Használjunk víztakarékos szórófejet: az autójukat otthon mosók évente több millió liter vizet pazarolnak el azzal feleslegesen, hogy a mosás közben az öntözőcsőből megállás nélkül folyik a víz. Néhány ezer forintért már kapható olyan víztakarékos szórófej, amely csak akkor adagol vizet, ha azt nyomva tartjuk, így akkor nem folyik el feleslegesen a víz, ha a locsolótömlőt éppen nem használjuk.

Ne borítsuk fel a vödröt: először öblítsük le az autót a slaggal, és csak utána töltsük meg a vödröt a mosószeres langyos vízzel. Az autó mosását ne folyóvízzel, hanem a vödörből végezzük. Csak akkor öblítsük le az autót slaggal ismét, ha már nincs szükségünk a vödörre. Így elkerülhetjük a tipikus esetet, amikor a slag húzásával kiborítjuk a frissen megtöltött vödröt. Ezzel akár 10-20 liter vizet is megspórolhatunk.

Ne papírral…

Ronggyal, ne papírral töröljük át az autót: a cseppfoltok elkerülése végett ronggyal, mikro-szálas törölközővel és ne papírkendővel töröljük át az autót. Ez egyrészt nem karcolja a fényezés felületét, másrészt újra felhasználható. Ha tehetjük, vigyük az autót profi autómosóba: természetesen pénzt spórolhatunk az otthoni mosással, de a leg-környezetbarátibb megoldás az autómosó. A mosók ugyanis kevesebb, mint feleannyi vizet használnak fel, mint a leggondosabb autóját otthon mosó autótulajdonos. És akkor még nem esett szó a kifejezetten alacsony vízfelhasználású szárazmosókról, amelyek csupán 10-20 litert használnak. HBN