Ha félnek is, de remélnek

Az érettségi előtt álló fiatalok nagy része továbbtanulna, és fél a munkanélküliségtől.

Az említett summázat az Európai Ifjúság Kutató (EIKKA) kutatása alapján született. Az EIKKA 2009 decemberében végzett országos ifjúsági felmérése közel 500 diák bevonásával készült.

A felmérés szerint a válaszadók 9 százaléka fél Magyarországon a munkanélküliségtől, és 88 százalékuk ennek elkerülését jelölte meg a továbbtanulás fő okaként.
Az általunk megkérdezett, értettségi előtt álló miskolci diáklány, Petruska Bettina (Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium és Pedagógiai Szakközépiskola) a maga esetében nem igazolta ezt a közvetlen összefüggést.

Magáért a diplomáért

Továbbtanulása fő motivációjaként magának a diplomának a megszerzését jelölte meg.
– Úgy gondolom, az osztálytársaim zöme is ugyanezt mondaná. Ráadásul valamennyien valamilyen pedagógiával kapcsolatos lehetőséget választottunk, minthogy most is ilyen irányú képzésben veszünk részt. Kicsit félek a munkanélküliségtől, de remélem, hogy mire odáig jutunk, több lehetőségünk lesz az elhelyezkedésre, itthon is, mert külföldre csak legvégső esetben mennék – gondolja Bettina.

A kutatásból kiderült az is, hogy a diákok a piacképes diploma megszerzése után a hallgatói juttatásokat, a nyelvtanulási lehetőségeket és a diákéletet mérlegelik a leginkább, amikor intézményt választanak. A válaszadók közel 80 százalékánál lehet tudatos karrierépítésről beszélni, a kutatásból azonban az is kiderült, hogy a diákok nincsenek tisztában vele, milyen kvalitásokra van szükség bizonyos képzésekhez.

„Előttük az élet”

A Diósgyőri Gimnázium igazgatója, Péter Barnabás szintén úgy látja, hogy a diákok zöme céltudatosan választ a továbbtanulási lehetőségek közül.
– Nem látom, hogy túlságosan aggódnának amiatt, hogy ha sikerül is megszerezniük az ehhez szükséges képzettséget, ne találnának állást. Meglehet, ha tisztában is vannak az elhelyezkedési nehézségekkel, bíznak abban, hogy ők már mobilisabbak, s a nyelvtudásuk hozzásegíti majd ahhoz őket, hogy ha itthon nem is, külföldön megtalálják a számításaikat. Különben is: a fiatalok veleszületett képessége, hogy úgy érezzék, előttük az élet. S rossz is volna, ha ez nem így lenne – véli az igazgató

A felmérést készítők sajnálatos tendenciaként említik, hogy a 18 évesek körében teljes bizalmi válság alakult ki a közszereplők iránt. A szűk környezet szerepe ezzel szemben felerősödött, a szülők és barátok véleményében a fiatalok 90 százaléka megbízik.