Ha egzotikus helyre megy nyaralni, ezeket mindenképpen tegye meg

Akt.:
Ha kellően felkészültünk az utazásra, jöhet a jól megérdemelt pihenés
Ha kellően felkészültünk az utazásra, jöhet a jól megérdemelt pihenés - © Fotó: Frederic J. Brown / AFP
Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Segítünk, mi az, ami semmiképp nem hiányozhat a bőröndből, illetve mire ügyeljünk nyaraláskor.

Oltások, gyógyszerek, kardigánok és kendők, túraszandál, szúnyogriasztó, naptej, szalmakalap – jó pár dologra szüksége van az embernek, ha egzotikus tájakra indul.

Utazás előtt

Jó, ha indulás előtt legalább egy hónappal utánanézünk a kiválasztott célpontnak egészségügyi szempontból. Melyek a kötelező és ajánlott védőoltások? Milyen az általános egészségügyi helyzet? Persze ez csak előzetes információgyűjtésre szolgál, az oltóközpontokban személyre szabott oltási tervet készítenek az utazóknak.

Mielőtt elindulunk beoltatni magunkat, érdemes a pontos úti cél mellett azt is átgondolni, milyen típusú utat tervezünk. Nem mindegy ugyanis, hogy mennyi időt töltünk a célországban, és hogy mit fogunk ott csinálni – egy luxushotel medencéje mellől el sem mozdulót valószínűleg kevesebb kockázat fenyegeti, mint egy hátizsákos turistát, aki kalandtúrára készül a dzsungelbe.

Készüljünk fel rá lelkiekben, hogy az oltások beszerzése – pláne, ha ez az első ilyen típusú utunk, és semmilyen korábbi oltásunk nincs – elég költséges lesz. Viszont még mindig jobb kifizetni harmincezret az oltásokra, mint vérhassal feküdni egy kórházi ágyon tízezer kilométerre az otthonunktól. Egy egyszerűbb egzotikus út esetén javasolt a hepatitis oltások (A és B) megléte, egy kombinált diftéria-tetanusz-polió kombináció, tífusz, és bizonyos esetekben (30 év alatt, egy hónapnál hosszabb kint-tartózkodás esetén) egy tokos baktérium elleni védelem, amely agyhártyagyulladást okozhat – mondta a Budai Oltóközpont védőoltás-specialistája, dr. Béres Zsuzsanna.

Az oltások beszerzése mellett érdemes időben beszerezni azokat a gyógyszereket, amiket magunkkal fogunk vinni. A világ másik végén elég megnyugtató, ha vannak nálunk a megszokott gyógyszereinkből, és nem a patika keresésével és panaszaink elpantomimezésével töltjük a nyaralást.

Nem árt egy kardigán

A megfelelő utasbiztosítás fontosságát nem tudjuk elégszer hangsúlyozni. Ne spóroljanak rajta, mert ha beüt a krach, az ember inge-gatyája rámehet az orvosi kezelésekre. Ne csak bikinit és papucsot tegyünk a bőröndbe! Ha az ember nyaralni megy – pláne, ha valamilyen egzotikus álomcélpontba – hajlamos csak lenge nyári ruhákat és papucsokat bedobálni a bőröndjébe. Pedig sokszor tesz jó szolgálatot egy nagyobb kendő vagy éppen egy kardigán. Egyrészt kulturális szempontból sem rossz pont, ha van mit a vállunkra teríteni. Másrészt Ázsiában imádják a légkondit, a buszokat, taxikat, boltokat és éttermeket előfordul, hogy kihűtik 15 fokosra, úgyhogy nagyon is jól fog jönni a melegebb ruha.

A lábbelijeink közül pedig ne csak a papucsokat tegyük el, hanem vigyünk egy bokát jól tartó túraszandált, vagy zárt cipőt is magunkkal. Kár lenne amiatt kihagyni egy izgalmas kirándulást, mert nem vittünk magunkkal alkalmas cipőt. És még egy banálisnak tűnő, mégis fontos tanács: nézzenek utána, pontosan milyen idő várható a célpontban a nyaralás ideje alatt, és eszerint pakoljanak! Az emberek többsége hajlamos azt gondolni, hogy ha nyaralni megy, akkor a célpontban feltétlenül hét ágra fog sütni a nap. Sajnos azonban az időjárás nincs tekintettel a menetrendünkre. Ha például mostanában indulnak Balira, vigyenek vízálló ruhákat is, ugyanis aktuálisan esős évszak van. A meseszép Seychelles szigeteken záporok és zivatarok az év bármelyik napján előfordulhatnak.

Fontos, mit készítünk ki az utazás napjára! Az ember általában szeret csinosan megérkezni egy új helyre. Ugyanakkor néha muszáj kompromisszumot kötni, és a praktikumot előtérbe helyezni. A gépre kényelmesen, rétegesen öltözködjünk.

A legjobb választás egy kényelmes nadrág – nőknek egy vastagabb leggings –, egy póló és egy hosszabb derekú pulóver vagy kardigán, hogy a legfurább testhelyzeteket felvéve se lógjon ki a derekunk. Érdemes még egy nagy sálat vagy egy vékony plédet magunkkal vinni, mert bár adnak a repülőn is, ha fázósak vagyunk, biztosan nem lesz elég.

Hogy elkerüljük minden hosszú út rémét, a mélyvénás trombózis kialakulását, rendszeres időközönként álljunk fel, tornáztassuk meg lábainkat. Ne érezzük magunkat kellemetlenül, hogy tornagyakorlatokat végzünk. Egyébként, aki még a tornázással együtt sem érzi magát teljes biztonságban, vegyen fel kifejezetten utazóknak készült kompressziós zoknit is.

Megúszható a hasmenés!

A hasmenés elkerülésének alapszabálya, hogy csakis megfőzött és/vagy alaposan meghámozott ételt együnk; és ha az étel egyik feltételnek sem felel meg, mondjunk inkább le róla. Emellett csak palackozott vizet fogyasszunk, és olyan gyakran mossunk kezet, amilyen gyakran csak tudunk. A rettegett dengue-láz, vagy másik nevén csonttörő láz ellen korábban semmilyen védőoltás nem létezett, de szerencsére 2015 decemberében Mexikóban, a Fülöp-szigeteken és Brazíliában már elfogadták, és forgalomba hozták a dengue-láz elleni vakcináját. Amíg nálunk nem elérhető az oltás, addig azt tanácsoljuk, hogy – csakúgy mint a malária megelőzésénél– rendszeresen fújják magukat erős szúnyogirtóval, viseljenek hosszú ruhát, és kerüljék az erős illatokat, amik vonzzák a szúnyogokat.

A harapásokat– és az ebből fakadó veszettséget – úgy védhetjük ki leginkább, ha nem érünk állatokhoz, odafigyelünk, hova nyúlunk a természetben, a cipőnket pedig minden felvétel előtt alaposan kirázzuk. Trópusi nyaraláson ez különösen hasznos, a ledobott ruhákba és a földön hagyott cipőkbe ugyanis előszeretettel bújnak bele például a skorpiók és a csótányok is. Utóbbiak persze ártalmatlanok, mégsem kellemes érzés, ha a fejünkbe csapott sapkából hirtelen egy tízcentis bogár mászik ki, és szalad végig a hátunkon.

Meglepő, de még felhős napokon is le lehet égni: az UV-sugárzás ilyenkor is – kicsit kevésbé ugyan, de – ugyanúgy jelen van, mint verőfényes napsütésben. Sőt, fél méterrel a víz felszíne alatt is 50 százalékos. Mindezek miatt alaposan kenjük be magunkat UV-védelmet biztosító naptejjel, és ne feledkezzünk meg a fülekről és az ajkakról se (utóbbiakra lehet kapni UV-szűrős szőlőzsírt). Egy könnyű nyári kalap nemcsak a leégéstől, hanem a hőgutától is megvéd. Ha mindezek ellenére valaki rosszul lesz, gyorsan feküdjön árnyékba, polcolja fel a lábait, igyon sok vizet és rakjon magára hideg kendőket.

– travelo.hu –

Címkék: , ,hirdetés