„Ha egészséges lennék, nem vívnék”

„Ha egészséges lennék, nem vívnék”
© Forrás: YouTube / Hírek360.hu
Debrecen – A debreceni Göttlinger Dániel 29 éves vívó, aki a korából és érdeklődéséből adódóan az idejének minden szabad percét a sportnak szenteli. A szülei sportoltak, a húga pedig a kosarazásba szeretett bele. De mitől tér el ez a történet egy sportoló életpályájától?


Telefonos egyeztetések után Danival megbeszéltük, a buszvégállomáson találkozunk, hogy elvigyük kocsival vívóterembe, így már az autóban is tudtunk csevegni. Mint kiderült, éppen május közepén megy vizsgálatra, hogy végre kiderüljön, meg lehet-e a „hőn” áhított jogosítvány, mivel ez nem olyan egyszerű, főleg neki.

Dani kerekesszékes vívó. Születésekor oxigénhiány lépett fel.

– Központi idegrendszerű sérült vagyok, ami azt jelenti, hogy oxigénhiánnyal születtem. Újra kellett éleszteni, és az agyam nem kapott oxigént, és ennek következtében lett egy baloldali bénulásom. Az agyamnak az a része érintett, ami a finom mozgásokat érzékeli. Én így lettem olyan, amilyen most vagyok. Két hónapos koromtól már rehabilitációs intézetbe hordtak, és 18 éves koromig jártam oda. Nehéz visszanézni egy-egy felvételt, mert ezt a liftező, bicegő járást én nem érzem. Én úgy érzékelem, hogy normálisan járok, mint a többiek – csapott a közepébe Dani.

A családjának sem volt mindez egyszerű, de a kitartás és a hit mindent felülírt, és ennek dacára a fiatalnak sikerült „mindent” megtapasztalnia, sőt mi több, síelni is szokott.

– Édesanyám rengeteg tanfolyamot elvégzett miattam, hogy otthon is segítsen nekem, és az állapotom ne romoljon. Születésemkor eltörték a bal kezemet, mert én balkezes lettem volna, így megrövidültek a szalagok. Be van csontosodva, rövidebb a bal, mint a jobb kezem, de nem korlátoz semmiben. Sokat esem, a lábfejem lóg, szakszóval nem tudok pipálni, viszont elmegyek önállóan bevásárolni, ha jó idő van, biciklivel közlekedem, igyekszem minél több mindent önállóan csinálni – folytatta Dani a történetét.

Minden, ami sport

A vívás szerelmese, semmi kétség, viszont van egy űr a szívében, ami felett nagyon nehéz volt napirendre térnie.

– Amikor közölték, hogy nem kosarazhatok (Debrecenben nincs lehetőség kerekesszékes kosárlabdázásra), akkor tudatosult bennem, hogy más sportágat kell választanom. Ellenben tudássommal próbáltam kárpótolni a hiányérzetem, és lexikálisan egészítettem ki a sport iránti szeretetemet. Olvastam a sportnapilapokat, -lexikonokat, követtem a sporteseményeket, ebből később profitáltam, amikor iskolába jártam. Újságíró szerettem volna mindig is lenni, pontosabban sportkommentátor, végül is sportújságíró lettem, de a szakmámat nem gyakorlom – mondja. Majd gyorsan megjegyezte: – Két hónapos koromban már lent voltam a kosárpályán, én ebben nőttem fel. Ha egészséges lennék, nem vívnék, hanem kosárlabdáznék.

A cikk folytatását elolvashatják a Hirek360.hu-n.


Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért fel iratkozz fel a Hírek 360 YouTube-csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook-oldalát!Sporthírek