Ha csúcsidő, akkor zsúfoltság a debreceni közlekedésben

Egy éve vette át a DKV a buszközlekedést a Hajdú Volántól. Mit szólnak az utasok?

A középkorú Molnár Sándorné villamossal, trolival és autóbusszal is sokat utazik, szívesen meghallgatja mások véleményét, és a magáét sem takargatja.

Van, ahol sűrűn járnak

– A megállóban is mondják és az én véleményem is az, hogy egy-egy vonalat “nyomnak”, így például az Újkert és a Vénkert felé kifejezetten jó közlekedni, más városrészekbe azonban ritkábban mennek a buszok, mint a Hajdú Volán idején.

Vagy említhetném a trolit, ami gyérebben közlekedik a korábban megszokottnál – válaszolt a Naplónak. A debreceni asszony úgy látja, hogy a DKVáltal üzemeltetett buszok tisztábbak és kényelmesebbek is, azonban hiába az alacsony padló, ha a nehézkesebben mozgó utasoknak a buszon nagyobb szintkülönbséggel kell megküzdeni, amennyiben beljebb akarnak jutni.

Ráadásul – tette hozzá – hiába kényelmesebbek az ülések és érezhetné magát az ember komfortosabban a szebb belső miatt, ha a zsúfoltság következtében állni kénytelen. És itt érkezünk el a legkényesebb ponthoz, nevezetesen Marika szerint jóval kevesebb a “csuklós” járat, márpedig a kisebb buszokon értelemszerűen az ülőhely is kevesebb. Ő egyébként leginkább azt hiányolja, hogy a 49-es nem megy el a Segner térig mint egy időben tette, igaz, a járat útvonalát már a Volán is megkurtította.  

Hirtelenkedő sofőrök?

A szintén debreceni Hajdú Mihályné a 31-esre várt, amikor a véleményéről kérdeztük. A sokat utazó hölgy úgy látja, hogy a DKV megfelelően végzi a dolgát, a buszok kényelmesebbek, jobban felszereltek, mint a Volán idején voltak. És tisztábbak is, bár ez az utasoktól is nagyban függ – jegyezte meg. Azért akad kivetnivaló – vetette fel –, így például az, hogy a buszok mostanában ritkábban jönnek és zsúfoltabbak.

Sándor nem kívánta elárulni a vezetéknevét. A Széchenyi utcai megállóban várakozó fiatalember szerinte az új buszok jobbak, kényelmesebbek az előzőeknél, de úgy gondolja, hogy ezeket a járműveket nem magyar utakra tervezték. – A színvonalas buszok helyett sokkal erősebbet kellett volna venni.

Gyakran maradoznak ki járatok, de ez a Volán idején is így volt – mondta a városszerte utazó férfi, aki nehezményezte, hogy a bérletek jelentősen megdrágultak, ezért a nyáron elgondolkodik rajta, hogy kerékpárral vagy autóval fog járni. – Kisebb lett a zsúfoltság, de csúcsidőben, amikor a diákok iskolákba mennek, nagyon kevés hely van a buszokon. A sofőrök vezetéstechnikájával elégedetlen vagyok. Néha hirtelen indulnak, későn fékeznek és a kanyarokban is elég keményen viszonyulnak az úthoz – összegezte.

HBN

A DKV Zrt. nyári buszmenetrendje