Ha az EU-ban jut kapanyél…

Az elhelyezkedéshez nyelvismeret, szakmai tapasztalat és előzetes tájékozódás ajánlott.

A külföldi munkavállalás területén legnagyobb eséllyel a szakmával, tapasztalattal s nem utolsósorban nyelvismerettel rendelkezők indulnak – tájékoztatott Árokné Toma Krisztina EURES-tanácsadó (Hajdú-Bihar Megyei Munkaügyi Központ). – Keresnek asztalost, ácsot, szakácsot, kamionsofőrt, de informatikust, mérnököt, sőt tanárt is. A jelentkezők azonban elsősorban a nyelvismereten szoktak elbukni – részletezte a szakember. – Az alapvető kommunikációs készséget mindenütt elvárják, ezért általában a munkáltató telefonon előzetesen felhívja az álláskeresőt, s ebben az esetben nem a jelentkező nyelvvizsgájára kíváncsi.

A legkeresettebb országok közé a munkavállalási engedélyt nem kérő Nagy-Britannia és Írország, valamint közelsége miatt Németország és Ausztria tartozik, ezek azonban már engedélyköteles országok. Kedvelt célország még Ciprus, ahová elsősorban a szálloda-, vendéglátó- és építőiparba érkeznek munkások.

Változó életkor

Magyarországon az uniós csatlakozás óta áll az ügyfelek rendelkezésére az EURES (Európai Foglalkoztatási Szolgálat), mely az EU-országokban már több mint tíz éve működik – folytatta. – Nálunk napi 10-15 ügyfél érdeklődik, s tavaly mintegy 6900 magyar regisztráltatta magát például az Egyesült Királyságban, ez persze nem fedi a valós munkavállalók számát, hiszen sok a feketemunkás.

Az életkor változó, tudtuk meg: a fiatal szezonmunkásoktól (akiknek legalább három hetet el kell tölteniük kint, többek között gombaszedéssel, eperszüreteléssel) a 45-50 éves korosztályig terjed. Az utóbbiak sajnos itthoni kilátástalan helyzetükben menekülnek külföldre.

Az Egyesült Királyságban a betanított munkáért óránként 5 fontot, míg a szakmunkáért 8-11 fontot (1 angol font 371 forint) fizetnek, ez utóbbiból már akár spórolni is lehet.

Érdemes tájékozódni

A munkaszerződésről a szakértő a következőket mondta: – A szerződést mindig az adott munkáltatóval kell megkötni, az adott ország munkatörvényeinek megfelelően. Erről sem árt előre tájékozódni, ahogy a megélhetésről sem, mennyibe kerül a lakásbérlés, étkezés, utazás – figyelmeztetett. – A rossz tapasztalatokért főleg a nyelvismeret hiánya felelős, ilyenkor fordul elő, hogy utólag tudja meg a dolgozó: nem jelentették be, vagy olyasmit írt alá, amit nem akart.

Sérelmükkel a dolgozók a Job Center Plus-hoz fordulhatnak (elérhetőségüket már itthon be lehet szerezni), itt eligazítást kapnak, mely kinti szervekhez fordulhatnak panaszukkal. Ha pedig a tartózkodási engedéllyel vagy letelepedéssel kapcsolatos, az állammal elintézendő kérdések merülnének fel, a SOLVIT magyarországi képviselete segíthet.

Más világ, más életszemlélet

Vera 25 éves debreceni lány. Angol szakos diplomájának kiosztó ünnepségét sem várta meg, azonnal au-pairi (gyerekfelvigyázás és könnyű házimunka) munkát vállalt Angliában, tavaly júniusban. A királynő hétvégi rezidenciájának otthont adó, az ország egyik leggazdagabb vidékén található Windsorba ment, barátnője helyére. A családdal jól kijött, de 14 hónap elteltével állást váltott.

Az utolsó négy hónap alatt másodállást vállaltam: egy elegáns női cipő- és táskaüzletben kezdtem el dolgozni – avat be a részletekbe. – Most is itt vagyok, csak éppen már főállásban. Heti 36 órát dolgozom, egy hétre két szabadnapot kapok, de sajnos csak hét közben, mert vasárnaponként én vagyok a főnök.

Hivatalosan

Vera nem igazán elégedett a fizetéssel, úgy látja, az eladói munkát nem becsülik meg eléggé, ezért váltani szeretne, de örül, hogy legalább hivatalosan dolgozik, van biztosítása – persze a papírokat magának kellett intézni.

Kérdésünkre, hogy mi ösztönözte a kiutazásra, így felelt: – Az angoltudásomat szerettem volna tökéletesíteni, s a kalandvágy is fűtött, mindig szerettem volna külföldre menni, kipróbálni az ottani életet.

A hazamenetelre pár évig még nem akar gondolni, pláne, ha talál egy jó állást. Honvágya, saját bevallása szerint, nincs, bár 3-4 havonta hazajár, hiszen egykeként a szülei hiányoznak.

A jót könnyű megszokni

Szeretek itt lenni, más világ, jólét, más az életszemlélet, persze a pénz miatt, mert itt van, otthon meg nincs – közli meglátását. – Nem érzem magam idegennek, itt rengeteg a külföldi, ők is elfogadnak. Talán azért is érzem jól magam, mert tudok angolul, s a jót is könnyű megszokni. Amíg két állásom volt, sokat tudtam gyűjteni, szuper boltok vannak, melyek megfizethetők. Az emberek igényesek, de persze ez egy gazdag környék, sok nő nem is dolgozik, mert eltartja a férje.

Barátjával egymás fölötti bérleményben laknak, néha átjár főzni, de a fáradtság miatt sokszor csak bekap valamit egy gyorsétteremben, amin azért változtatni szeretne. Már nem tanul, minden létező nyelvvizsgát letett, s a délelőtt 9-től este fél 6-ig tartó munka után inkább csak pihenni vágyik.

D. N. E.