Ha a víz az úr!

Hidasnémeti értékeit felsorolva a Hernád folyó az elsők között szerepel. Szeretjük a víz fodrait, a partot szegélyező növényzet ezernyi zöld csillogását, a víz csobbanását, s illatát.

Azonban az elmúlt időkben, különösen a mögöttünk álló hétvégén a szeretett folyó próbára tette az itt élő embereket. Megmutatta haragos voltát. Valószínűleg nagyon felbőszítették a hegyekből és egekből rázúduló esőcseppek, mert úgy döntött, nem ad otthont nekik, s kiveti őket a medréből.

 

Először csak a helyi erők vették fel a harcot ellen. Szanyi Károly gátőr és az ország különböző pontjairól érkező vízügyi szakemberek irányításával, Becse Csaba polgármester és az önkormányzat dolgozói a helyi önkéntesekkel sikeresen fogták meg a csütörtökön este 21 órakor érkező rekordméretű, 478 cm-es áradatot.

 

Majd a pénteki apadás engedett egy kis pihenőt, hogy a szombat hajnalban megkezdődő emberfeletti küzdelemhez legyen elég erő. Hajnali egy órától folyamatosan érkeztek a rendőri és katonai alakulatok, valamint a szomszédos Abaújvár és Gönc település önkéntesei is. A víz mellett növelte a riadalmat, de egyben megnyugvást is jelentett ez a nagy erejű készültség. A munkának meglett az eredménye. Néha ugyan csak egy zsáknyi előnye volt a gátnak a hömpölygő folyóval szemben, mégis sikerült megfogni Hidasnémetiben a Hernád mindenidők legnagyobb mértékű áradását, mely 503 cm-nél tetőzött vasárnap hajnalban.
Bár úgy tűnt, most Hidasnémetiben is a víz lesz az úr, mivel az áradó Hernád mellett a belvíz is megtépázta a házakat és a lakók türelmét, azért sikerült legyűrni az akadályokat. Az égiek áldásának és sok száz ember megfeszített munkájának köszönhetően „csak” három család került veszélybe és szorult kiköltöztetetésre.

 

Szombaton a legnehezebb órákban összefogott kicsi és nagy, asszony és férfi. Zsákoltak, gátat építettek, gondoskodtak az idegenből éhesen megérkezett segítők ellátásáról. Többen sütöttek és innivalóval kínálták a gátépítő rendőröket és katonákat.
Segített a nap is, mely melegen, vizeket szárítva mosolygott le reánk. És segíttettek a segélycsomagok is! A helyi segítség mellett érkezett természetbeni támogatás a közeli Göncről, Hollóházáról, Kassáról, valamint Tiszafüredről is. Az adományokból jutott a kiköltöztetett családoknak, a gátakon már egy hete dolgozóknak, az ár- és belvízzel otthonukban küzdőknek, és megkönnyítették a messze földről érkezők vendéglátását is. KÖSZÖNJÜK!

 

Mások pénzbeli adományokat ajánlottak fel, melyet a Hidasnémeti Alapítványnak a Gönci „Jógazda” Szövetkezeti Takarékpénztárnál vezetett 54700020-15200433 számú számlájára „Árvíz” megjelöléssel lehet befizetni, átutalni.

 

Szerencsére nem volt tőlünk hangos a média. Itt nem dőltek össze kártyavárként házak. Itt nem volt sokkoló szenzáció. Ehelyett volt emberség, összefogás, sikeres védekezés és nagy öröm. Nagy öröm, hogy a májusi áradás óta még ki nem száradt gátat sikerült úgy megemelni, hogy megvédje a falut. Nagy öröm, hogy nem volt gátszakadás. Nagy öröm, hogy a tűzoltók és a lakosság segítségével a belvizes utcákban az óriási anyagi károk mellett nem történt tragédia.
Egy a gáton dolgozó helyi férfi mondta: „Együtt volt a falu!”.

 

A víz visszavonulásával sok – sok feladat vár ránk: takarítás, fertőtlenítés és megerősödés lelkiekben, árvízi és belvízi védekezésben.
Jöhet még víz az égi- és földi csatornákból, a hegyekből, de ha kell mi felkészülten állunk elébe, hogy megbirkózhassunk vele úgy, mint most. Ebben segít a Hidasnémetiben elszállásolt Tatai Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandár Törzstámogató százada, Harci támogató zászlóalja és Logisztikai zászlóalj is, akik a gátakról lejőve újabb bevetésre várva a belvízi védekezés kiépítésében is segítenek.

 

A falu végén a búcsúzó „Viszontlátásra” tábla felirata nekik és minden más kedves segítőnek szól, nem pedig a háborgó víznek, amely megmutatta milyen, ha „el akarja nyelni a világot”.

Ureczky Klára Tünde