H1N1: sikerült levenni egy kismamát a lélegeztetőgépről

H1N1: sikerült levenni egy kismamát a lélegeztetőgépről
Rehabilitációs kezelésre tudták átadni pénteken azt a nőt, aki még novemberben került be H1N1 fertőzéssel a fővárosi Kútvölgyi úti kórházba.

Gál János, a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív terápiás Klinika igazgatója hétfőn az Országos Tisztifőorvosi Hivatalban tartott tájékoztatón felhívta a figyelmet arra, hogy bár nagyon ritkán, de a hosszú ideig tartó mesterséges lélegeztetésnek is vannak szövődményei, például a légmell, ezért nem múlt el teljesen a veszély.

Az igazgató elmondta: a H1N1-gyel fertőzött kismama november 24-én került az intenzívre, és olyan állapotban volt, hogy mesterséges lélegeztetésre szorult. Megmentésén egy egész orvosi csapat fáradozott, például mellkas-sebész is. A főorvos hozzátette: tudomása szerint nemcsak Magyarországon, de a világon sem gyakran fordul elő, hogy ilyen hosszú idő után le lehessen valakit venni a lélegeztetőgépről. Hozzátette: a nemzetközi példák azt igazolták, hogy a H1N1 miatt lélegeztetésre szoruló kismamák több mint fele meghalt.

Gál János beszámolt arról a tragédiáról is, amely még január 18-án történt. A sajtó már hírt adott arról a másik kismamáról, akit szintén H1N1 fertőzés miatt kellett a Kútvölgyi úti klinikán mesterségesen lélegeztetni, de úgy tűnt meggyógyult, ezért levették a gépről, sőt szilveszterkor haza is mehetett. A kismama azonban 4 nap múlva rosszul lett, visszakerült a klinikára és január 18-án meghalt. Az igazgató hangsúlyozta: a klinika azért nem nyilatkozhatott erről az esetről, mert nem kapták meg ehhez a hozzátartozók engedélyét. Hozzátette: a kismama halálát okozó légmell a mesterséges lélegeztetés egy ritka szövődménye.

A tájékoztatón jelen lévő Falus Ferenc országos tiszti főorvos elmondta, eddig összesen 39 kismamát ápoltak H1N1 fertőzés miatt kórházban, közülük 5 elhunyt. Jelenleg 11 kismama van kórházban, 3-at kezelnek intenzív osztályon, egyet lélegeztetnek. A kórházba került kismamák közül 9 kapta meg az újinfluenza elleni oltást, 4 esetben nem alakulhatott ki még a védettség, 4-nek időben adták a vakcinát, egy esetben nem ismert az oltás beadásának időpontja. A 9 kórházba került kismama közül 6 már meggyógyult, 3 kórházban van, de állapotuk jó.

A tiszti főorvos felhívta a figyelmet: az 5 elhunyt kismama egyike sem volt beoltva. Kérdésre válaszolva elmondta: a becslések szerint 80 ezer lehet a várandósok száma jelenleg, közülük csaknem 13 ezren kapták meg az oltást, ez körülbelül 17 százalék. Falus Ferenc hangsúlyozta: bár az újinfluenza első hulláma már lezajlott, statisztikailag valószínű, hogy lesz-lesznek további fertőzési hullámok. Ezért fontos lenne, ha az egyik legveszélyeztetettebb csoport, a várandósok közül azok, akik még nem oltatták be magukat mindenképp vegyék fel a vakcinát.

Az országos tiszti főorvos azt is közölte: jelenleg összesen 110 ember halála hozható bizonyítottan összefüggésbe a H1N1 vírusfertőzéssel, 1 halálos áldozata van a szezonális influenzásnak és 9 halálesetet még vizsgálnak.