H1N1: Levették a lélegeztetőről a legrégebben kezelt újinfluenzás beteget

Vasárnap óta folyamatosan önállóan lélegzik az a beteg, akit a legrégebben, két és fél hónapja kezelnek Magyarországon H1N1 fertőzéssel – mondta el a Független Hírügynökségnek szerdán Dr. Brünner Szilveszter a Kanizsai Dorottya Kórház intenzív osztályának főorvosa. Az 53 éves tanárnő már képes ülni és kommunikál is.

Kéthónapnyi gépi lélegeztetés után kezdetben csak néhány órára vették le a gépről a beteget, vasárnap óta azonban már folyamatosan önállóan lélegzik. Dr. Brünner Szilveszter elmondta: nagyon reméli, hogy meggyógyul.

Közben két, korábban a nagykanizsai kórházban elhunyt betegnél is kimutatta a szerológiai vizsgálat, hogy H1N1 fertőzöttek voltak. Egyikük Bagonyai Attila nemzetközi sakkmester, aki január elején 18 napos kezelést követően hunyt el. Korábban a gyorstesztek még egyiküknél sem igazolták az újinfluenza vírusát, ugyanakkor tüneteik miatt mindkettőjüket H1N1-el kezelték.

A nagykanizsai kórházban tavaly ősz óta kilenc beteget ápoltak influenza fertőzéssel. Közülük négyen meghaltak, egyiküknél nem a H1N1, hanem az influenza ‘A’ vírusát mutatták ki. Négyen meggyógyultak, jelenleg egy beteget, az 53 éves tanárnőt ápolják a kórház intenzív osztályán.

Hétfőn jelentették be Budapesten, hogy 50 nap után le tudták venni a lélegeztetőgépről és rehabilitációs kezelésre tudták átadni azt a kismamát, aki még novemberben került be H1N1 fertőzéssel a fővárosi Kútvölgyi úti kórházba. Gál János főorvos közölte, tudomása szerint nemcsak Magyarországon, de a világon sem gyakran fordul elő, hogy ilyen hosszú idő után le lehessen valakit venni a lélegeztetőgépről. Hozzátette: a nemzetközi példák azt igazolták, hogy a H1N1 miatt lélegeztetésre szoruló kismamák több mint fele meghalt.