GÁZVITA: Még kevesebb gázt kap Fehéroroszország – Minszk már fenyegetőzik

Oroszország kedden tovább csökkentette a Fehéroroszországba tartó fölgáz mennyiségét.

A Gazprom ügyvezető igazgatója, Alekszej Miller Moszkvában bejelentette, hogy helyi idő szerint délelőtt 10 órától 30 százalékkal mérséklik a napi szállítási mennyiséget. Hétfőn már 15 százalékkal kevesebb gázt kapott Fehéroroszország. Miller szerint egyébként a csökkentés elérheti a 85 százalékot is. Oroszország Minszk tartozása miatt nem hajlandó tovább a korábbi mennyiséget szállítani.

Csökkentésre utasított

Közben a Gazprom azt is közölte: Minszk azzal fenyegetőzik, hogy megcsapolja az Európának szánt gázt, ha Moszkva tovább mérsékli szállításait. Hétfőn még a minszki energiaügyi tárca azt közölte, hogy a Fehéroroszországon keresztül Európába érkező orosz gáz szállításában nincsenek zavarok. Mindezt néhány órával azután, hogy Dmitrij Medvegyev orosz elnök tegnap reggel arra utasította a Gazpromot, hogy csökkentsék a belarusz földgáz-szállításokat. “A fehérorosz területen zavartalan a tranzitgáz áramlása” – mondta az AFP-nek Ljudmila Zenkovics, az energiaügyi minisztérium szóvivője.

Lettországi alternatíva

Litvánia eközben bejelentette, hogy felkészült a szomszédos Lettországon keresztüli gázimportra Oroszországból. A Lietuvos Dujos litván nemzeti gázipari cég szóvivője szerint technikailag felkészültek az új útvonalon érkező gáz fogadására, ha a fehérorosz területek irányából zavar lép fel a gázellátásban. Hozzátette ugyanakkor, hogy egyelőre nem szükséges a váltás, mert a teljes gázmennyiséget megkapják Fehéroroszország irányából.

Az Interfax orosz hírügynökség magyarországi idő szerint nem sokkal hétfő reggel 7 óra után jelentette, hogy a tárgyalások eredménytelensége miatt az orosz gázipari óriáscég – Minszk 200 millió dolláros tartozása miatt – megkezdi a Fehéroroszországnak szállítandó földgáz mennyiségének csökkentését.

217 millió dolláros adóság

Időközben Fehéroroszországban korlátozásokat vezettek be az iparvállalatok földgázellátásában – adta hírül a fehérorosz energetikai tárcára hivatkozva a Naviny internetes hírportál. Az ONT tévécsatorna hírműsorában pedig elhangzott: Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök utasította Vlagyimir Szemasko kormányfő-helyettest, hogy mindenképpen érje el a kifizetetlen tranzitdíjak behajtását a Gazpromtól.

Fehéroroszország számításai szerint az orosz gázipari óriás 217 millió dollárral adós az országon keresztül vezető nemzetközi vezetékek használatáért. Ennek törlesztését követően a fehéroroszok július 5-ig vállalja a saját tartozásának rendezését az év első négy hónapjában elfogyasztott gázért. Minszk azt is megígérte, hogy még június 23-ig elszámol a májusban szállított gázért.

– Független Hírügynökség –