Gyurcsány Luxemburgban – Junckernek tetszik a konvergencia program

A magyar konvergencia program állt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és a luxemburgi kormányfő szerdai tárgyalásainak középpontjában.

Jean-Claude Juncker, a legrégebben hivatalban lévő uniós kormányfő, aki pénzügyminiszteri minőségében az euróövezet elnöki tisztét is ellátja, Luxemburgban pozitívan nyilatkozott a magyar programról, amely jelzi, hogy “a kormány hiteltérdemlően és eltökélten igyekszik a költségvetési hiány lefaragására”.

A magyar deficit több mint háromszorosa a megengedett GDP-arányos három százaléknak. Juncker nem óhajtott találgatásba bocsátkozni arról, hogy Magyarország mikorra teljesíti az euró bevezetésének feltételeit, de egyet értett azzal, hogy a reformok következményeinek ismeretében, két-három év múlva foglalkozzanak a kérdéssel.

A luxemburgi egyeztetéssel a magyar kormány láthatóan igyekszik széles támogatói bázist szerezni a konvergencia programhoz, amely az euró bevezetése feltételeinek a megteremtését tartalmazza. A programot az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank véleményezése után az EU pénzügyminiszterek értékelik, várhatóan októberben.

Egy korábbi változatát hiteltelennek tartva mind Brüsszel, mint a miniszterek korrekcióra visszaküldték. A magyar kormány augusztus 31-én véglegesíti és küldi el a szeptember 1-i határidőig Brüsszelnek.