Gyurcsány Ferenc az egykulcsos jövedelemadó bevezetéséről

Gyurcsány Ferenc az egykulcsos jövedelemadó bevezetéséről
A szegényebb rétegek lesznek az egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetésének elszenvedői – olvasható Gyurcsány Ferenc blogján.

A volt miniszterelnök bejegyzése szerint az egykulcsos adó “be fog tenni” a keresők többségének, de lesznek, akik duplán járnak rosszul. A buszsofőrök, a vasutasok, a postások elveszítik jövedelmük hatodát, sőt a kisebb jövedelemből az eddiginél több adót fognak fizetni – áll a bejegyzésben.

A blogbejegyzés szerint aki eddig 75 ezer forintot keresett, az most elveszít 11 ezret. Aki 110-et, az 9 ezret veszít, akinek 150 a bruttó fizetése, az 6 ezerrel visz kevesebbet haza. De még az is rosszabbul jár, akinek jövedelme eléri a 200 ezret. Ellenben az, akinek félmillió a havi bére, annak 60 ezerrel több marad adó után, a kétmilliós fizetéssel rendelkezőknél pedig 430 ezerrel marad több. Ez a program a felsőközéposztály önzésének programja, a társadalmi szolidaritás felmondása – fogalmaz a szerző.

A bejegyzés szerint a miniszterlenök ezzel egyértelműen nem váltotta be ígéretét, amely szerint azonnali radikális adócsökkentéssel fogja kezdeni a kormányzást. 2010 elején a Bajnai kormány nagyjából a nemzeti jövedelem egy százalékával csökkentette az szja terheket, amit a Fidesz kevesellt. A mostani szja-módosítás hatása azonban ennél kisebb lesz – olvasható Gyurcsány Ferenc blogján.

– Független Hírügynökség –