Gyurcsány Ferenc: "Adóügyi parasztvakítás"

Akt.:
Gyurcsány Ferenc: "Adóügyi parasztvakítás"
A Fidesz adómódosító javaslatait parasztvakításnak nevezte legfrissebb blogbejegyzésében Gyurcsány Ferenc.

A volt kormányfő szerint a keresők kétharmada, vagyis aki bruttó 220 ezer forintnál kevesebbet keres, veszíteni fog. A kormány a radikális minimálbéremeléssel ismét egyoldalú diktátumra készül – vélekedett az MSZP korábbi elnöke.

“Szánalmas és szakmailag silány, ahogy a kormány emberei bizonygatni próbálják, hogy a Fidesz adójavaslatával senki sem jár majd rosszul” – olvasható Gyurcsány Ferenc legutóbbi blogbejegyzésében. A volt miniszterelnök szerint az egykulcsos, a kisjövedelműek számára semmilyen kedvezményt nem biztosító adó durva jövedelemátcsoportosítást eredményez a szegényektől a gazdagokhoz. A minimálbéresek havi 11 ezer forintot, míg a 90-110 ezer forint között keresők havi 8-10 ezer forintot, vagyis nettó jövedelmük 8-14 százalékát veszítik el. Ennek célja, hogy a havi 500 ezernél többet keresők 20-45 százalékkal többet vihessenek haza – vélekedett a volt kormányfő.

Gyurcsány Ferenc szerint a minimálbéremelés, bár a legnehezebb helyzetben lévőkön segít, a többség gondját nem oldja meg. Ahhoz, hogy a ma 90-100-150-200 ezer forintot keresőket ne érje veszteség, a minimálbéremelésen túl a bruttó keresetek jelentős növelésére lenne szükség a dolgozók kétharmadánál – tette hozzá.

A szocialista politikus szerint ahhoz, hogy a minimálbér nettó összege ne csökkenjen, a jelenlegi 73 500-ról 90 ezer forintra kellene emelni. A túlélésért küzdő hazai kisvállalkozók számára ez bérterheik több mint 22 százalékos növekedését jelentené. A volt kormányfő szerint azonban kétséges, hogy ilyen megállapodás létrejöhet az érdekegyeztetés keretein belül. Gyurcsány Ferenc emlékeztetett rá, hogy az előző Fidesz vezette kormány 2001-2002-es radikális minimálbéremelésének következményeként eltűnt a textil-, ruházati-, és bőripar. Az elmúlt két évben a munkáltatói járulékok csökkentése jelentősen mérsékelte a vállalkozások bérterheit. A minimálbér drámai emelése azonban jelentősen növelné a foglalkoztatás terheit, alacsony bérszínvonalú hazai vállalkozások ezreit kergetné csődbe – áll a volt kormányfő legújabb blogbejegyzésében.

– Független Hírügynökség –